Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ellen fikk æren

Ellen Horn høstet æren, men seks andre kulturminis-trer før henne har helt siden midten av 1980-tallet arbeidet for et nytt operahus.

Sju kulturministrer har vært involvert. Det begynte med Lars Roar Langslet og Willoch-regjeringen, som satt ved roret i perioden 1982- 86. Stafettpinnen ble overtatt av Eleonore Bjartveit , som så ga den videre til Åse Kleveland.

Lang stafett

- Dette er en merkedag. Det er fantastisk å se at det som jeg jobbet med i seks år, nå tar form. Jeg har levd med dette så lenge. Og at det ble det norske arkitektfirmaet Snøhetta som vant, er fantastisk, sier Kleveland.

Deretter var det Turid Birkeland som arvet operasaken, som måtte gi den videre til Anne Enger Lahnstein .

Da navnet hennes ble nevnt av operasjef Bjørn Simensen fra scenen i går kveld, brøt forsamlingen ut i spontan applaus.

Etter henne kom kulturminister Åslaug Haga , som ga saken videre til nåværende kulturminister Ellen Horn.

Et fyrtårn

- Sjelden har en kulturminister gjort så lite for så mye, sa Ellen Horn og åpnet konvolutten som ga svaret på vinneren av arkitektkonkurransen.

Horn er overbevist om at operaen skal bli et fyrtårn og et symbolbygg for hovedstaden.

- Jeg håpet på en norsk vinner, men med 236 forslag fra hele verden var det for mye å håpe på. Men så ble det Snøhetta, og det er fantastisk, sier Horn.

Statsminister Jens Stoltenberg var tydelig glad i går kveld:

- Et helt fantastisk bygg. Jeg visste ingen ting, men at det skulle gå til norske Snøhetta, er helt utrolig. Da står arkitektfirmaet for to bygg i verdensklasse: Biblioteket i Alexandria i Egypt og den nye operaen i Oslo, sier Stoltenberg.

OMFAVNET: Ellen Horn gratulerer Kjetil Thorsen i Snøhætta med seieren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling