Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ellen og Uncle Lionel åpner jazztoget

MOLDE (Dagbladet): «Flott,» sa jeg til meg selv da jeg våknet på Bjorli i går morges og så tjukk skodde velte opp fra Romsdalen. «Nå lenser de Møre og Romsdal for tåke og gjør alt klart til den 40. jazzfestivalen.»

Og det stemte. Da jeg noen timer seinere åpnet døra til gode gamle 503 på Alexandra, smilte fjell og fjord i tilnærmet solskinn utenfor balkongen. Rommet var akkurat som jeg forlot det for 51 uker siden, bare litt ryddigere, og den gode adrenalinfølelsen av festival inntraff øyeblikkelig.

  • Den ble ikke mindre da dagens festivalåpner, kulturminister Ellen Horn, dukket opp sammen med husbond Jon Christensen. Ellen var brun og fin etter ferie på Menorca, Jon døgnvill etter Canada- og USA-turné, men klar for sitt ansvarsfulle verv som jurymedlem når Årets Unge Jazzmusikere skal kåres onsdag. - Jeg skal iallfall ha med meg Chick Corea, Terje Rypdal og de unge musikerne, røpet Ellen.
  • Samme Ellen får nobelt selskap i formiddag, når hun leder an i gateparaden. Ytre Suløens Jass Orkester har hentet inn New Orleans-forsterkning så det holder til de daglige opptogene: Grand Marshall Lionel Batiste (69). «Uncle Lionel» er selveste paradegeneralen og en institusjon i jazzens hjemby, og den blide veteranen kunne fortelle at han lager sine egne fantastiske paraplyer, flosshatter og bandolærer. Trommeslager er han også, og jobber med New Orleans' beste marching bands, blant dem Olympia og Treme, både på gatene og i klubber som legendariske Preservation Hall.

- Jeg har reist verden over, men dette er første gang jeg er i Norge, fortalte han, og ga Ellen og undertegnede et detaljert lynkurs i paradetradisjon, New Orleansstyle.

  • Et 40-årsjubileum må markeres, og jammen om ikke den aktede orkesterleder Kjell Karlsen, trompetisten Benny Bailey og bassisten Erik Amundsen er på plass for å gjenforenes på scenen, 39 år etter at de spilte sammen på den aller første festivalen. - Jeg tror vi må ta «Perdido» og «Scrapple from the Apple» denne gangen også. Fine låter vet du, de holder i massevis ennå, de.
  • Som festivalen gjør det. Jazzen er løs, vi er i gang.
MARSHALL OG MINISTER: Grand Marshall Lionel Batiste fra New Orleans og kulturminister Ellen Horn blir forgrunnsfigurer når den 40. Molde-festivalen åpner i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media