Ellers er man bare en liten lort ...

Pippis og Emils mamma var også en engasjert samfunnsdebattant som i tre tiår påvirket den politiske dagsordenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Det finns sakar man måste göra» var navnet på en jubileumsutstilling om forfatteren på Nasjonalbiblioteket i Oslo i sommer. Tittelen er hentet fra «Brødrene Løvehjerte», og viser til den eldste broren Jonatans livsfilosofi: noen oppdrag må utføres selv om de er farlige: «Annars är man ingen människa utan bara en liten lort».

Nasjonalbibliotekets utstilling er lånt fra Kungliga biblioteket i Stockholm, som i forbindelse med jubileet også har organisert alt skriftlig materiale som er etterlatt etter Lindgren.

Tusenvis av brev fra hele verden (deriblant de 14 sekkene med gratulasjonsbrev hun fikk til sin nittiårsdag) og omtrent 100 000 presseutklipp dekker til sammen 125 hyllemeter, og har allerede fått status som Verdensarv av UNESCO. «Ingen liten lort» er navnet på en annen jubileumsmarkering, en artikkelsamling om «Astrid Lindgren som opinionsbildare», redigert av «Astrid-kjennerne» Lena Törnquist og Suzanne Ôhman-Sandén.

Gikk mot nazistene

Både artikkelsamlingen og utstillingen på Nasjonalbiblioteket viser fram en side ved Sveriges mest oversatte forfatter som etter hennes død har fått mindre oppmerksomhet enn hennes litterære produksjon. Riktignok har vi allerede stiftet bekjentskap med Lindgrens samfunnsengasjement gjennom flere av figurene hennes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.