EN AV EUROPAS STØRSTE BANKER: Société Générale er Frankrikes nest største bank og en av de største i Europa. Bankens verdi stupte 20 prosent på en børsdag. Her hovedkvarteret i Paris. Foto: John Schults/Reuters
EN AV EUROPAS STØRSTE BANKER: Société Générale er Frankrikes nest største bank og en av de største i Europa. Bankens verdi stupte 20 prosent på en børsdag. Her hovedkvarteret i Paris. Foto: John Schults/ReutersVis mer

Ellevill ryktemakt

Brant virkelig 20 prosent av verdiene i storbanken Société Générale opp på grunn av et avsannet rykte og rykter om ryktet og en politisk fiksjon i avisa Le Monde?

Finanstilsynet i Frankrike (AMF) skal nå undersøke hva som skjedde før den fryktelige onsdag 10. august, da en av Europas største banker brått ble rammet av panisk salg av aksjer. Kanskje bør de like gjerne sette inn inspecteur en chef Jacques Clouseau, for utsiktene til oppklaring i dette tåkehavet er nær null.

Politisk fiksjon
Avisa Le Monde har fra 26. juli til 6. august trykt en politisk fiksjon kalt «Endestasjon for euroen», skrevet av pseudonymet «Philae». Det er mai 2012 og president Nicolas Sarkozy er nettopp gjenvanlgt i Frankrike, i kamp mot Marine Le Pen fra Nasjonal Front. Gjeldskrisa herjer ennå.

Britiske spekulanter sprer rykter om sammenbrudd i euro-samarbeidet for å gjøre seg rike. Forbundskanskler Angela Merkel hevdes å ville gjeninnføre tyske mark, og Sarkozy sender en hemmelig utsending til Berlin for å finne ut hva som er på gang. CIA går i fella. Hele EU er i stormvær. Franske banker nevnes lite i denne skjønnlitterære føljetongen, men Crédit Agricole er i vansker og Société Générale forsøkes oppkjøpt.

Sommer-romanen var klart merket «politisk fiksjon». Og en klar advarsel fulgte: «Le Monde minner sine lesere at de hendelsene, opplysningene og tallene som omtales i denne fiksjonen er fantasi og ikke må tas som uttrykk for virkelighet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

«På stupet»
Søndag 7. august skriver den britiske avisa Mail on Sunday at storbanken Société Générale står på kanten av stupet, og viser til «høytstående regjeringskilder». Banken avviser påstanden. Mandag fjerner avisa artikkelen fra sine nettsider, men den har allerede spredt seg på nettet. Tirsdag avsanner avisa sine påstander og ber banken om «uforbeholden unnskyldning».

Stuper
Banken ber Finanstilsynet granske opphavet til ryktene. Men ryktene sprer seg videre i sosiale medier.

Onsdag stuper aksjene i Société Générale på børsen, på det meste ned 20 prosent, før fallet legger seg på nær 15 prosent. Samme dag har president Sarkozy avbrutt ferien for et møte med sine statsråder om økonomiske krisetiltak. Holdes møtet for å redde Société Générale? spør man flere steder på nettet.

Neppe. Møtet var innkalt av Sarkozy i forveien.

Rykte om rykte
Så kommer ryktene om ryktet: Journalisten Natyalie Huet i nyhetsbyrået Reuters skriver på Twitter at artikkelen i Mail bygger på dårlig forstått lesing av sommerserien i Le Monde. Hun vedgår seinere å bare videreformidle rykter i markedet og at hun ikke sprer dette på vegne av Reuters.

Torsdag kveld skriver nyhetsbyrået Agence France Press (AFP) at Mail bygde på Le Monde. Den franske finansministeren, François Baroin, tar opp tanken i fransk radio fredag. Le Monde skriver en oppklarende artikkel: «Société Générale: Ryktet, det andre ryktet ... og Le Monde».

Verken journalistene i Mail eller deres kilder hadde lest Le Monde, hevder en redaktør i Mail. Samme dag må AFP først rette og så trekke tilbake sin artikkel med påstandene.

Hva foregår der?
Aviser som New York Times i USA, Frankfurter Allgemeine i Tyskland og mange andre i utlandet begynner etterhvert å lure på hva som foregår i Frankrike. Og fransk presse og kringkasting forsøker å finne ut av såvel tilstanden til Société Générale, det første ryktets opprinnelse og det andre ryktets rette sammenheng.

Og mye går galt, først og fremst på nettstedene. Le Figaro viser til en påstand i Mail om et hemmelig krisemøte mellom president Nicolas Sarkozy og den britiske statsministeren, David Cameron, 6. august, som aldri fant sted, og sier at dette er hentet rett fra sommer-romanen i Le Monde. Men Cameron er ikke nevnt overhode i følgetongen.

«Gift»
Lørdag føler Le Monde seg tvunget til å forsvare seg, i en lederartikkel på førstesida som heter «Ryktets gift». Ironisk nok var formålet med sommerens politisk-økonomiske føljetong å sette søkelyset på ryktemakernes rolle i den ville kampen i kriserammede finansmarkeder, hvor hele lands økonomier og store selskaper står på spill, forklarer avisa.

Le Monde peker også på den helt ville nyhetsstrømmen i internettet, hvor hvem som helst kan leke journalist og spre hva som helst uten å ha en ansvarlig redaktør over seg. Dette gjelder særlig sosiale medier hvor rykter og helt grunnløse påstander kan spre seg som ild i tørt grass.

Denne elleville runden kostet eierne av Société Générale 13 prosent av verdiene da uka var omme.

KRISEMØTE: President Nicolas Sarkozy avbrøt ferien for et krisemøte med sine statsråder samme dag som Société Générale stupte på børsen, men var det noen sammenheng? Nei. Foto: Bertrand Langlois/Pool/EPA
KRISEMØTE: President Nicolas Sarkozy avbrøt ferien for et krisemøte med sine statsråder samme dag som Société Générale stupte på børsen, men var det noen sammenheng? Nei. Foto: Bertrand Langlois/Pool/EPA Vis mer