Ellevill «western»

Sjenerøs, men litt for utflytende om skakke skjebner i gokkaste vest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Marita Liabø er en samfunnsengasjert, mangfoldig og språkbegavet forfatter. Hun skriver både på bokmål og nynorsk, fra by og bygd.

I fjorårets roman «Under brua» møtte vi sogningen Simon som ble funnet under ei bru av eksotiske Sunniva. De to fant hverandre, og årets roman er en slags oppfølger til fjorårets.

Medmenneske

Her har Simon og Sunniva bosatt seg i en rorbu på en øy i havgapet. Simon har kuttet ut jobben som systemutvikler. Som han sier:

«Eg har tenkt å vere medmenneske. Blant anna skal eg ta vare på folk på alskens kurs. Eg skal ta imot folk med kurs i rett retning og folk med kurs mot fjellveggen, og her skal det gå an å puste.»

Mentalkjærlighet

Sunniva på sin side sliter med sitt. Hun klarer ikke den fysiske kjærligheten til Simon, men bare «mentalkjærleiken». Årsakene er litt diffuse, blant annet en brutal ekskjæreste som nå er frelst. Sunniva selv sier bare «Eg vil ikkje. Eg vil vere i fred…Verda er for…vulgær for meg. Alle tullar og ler. Alle drikk.»

Liabø er en sjenerøs forfatter. Hun har et godt språk, er reflektert, humoristisk og en god billedsnekker. Samt at boka rommer mye polemikk mot den vestlige verden. Som det groteske i at én person dør hvert fjerde sekund av sult og underernæring mens tretti prosent av all amerikansk mat blir kastet. Liabø sveiper også innom Koranen og svinekjøtt og kristen vekkelse og utroskap. Og fondssparing og aksjer og olje og realityshow fra «gokkaste vest».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer