Elleville Eddie

Resirkulerte Murphy-gags som får deg til å smile

FILM: Eddie Murphy slo igjennom i 1982 med filmen «48 timer». To år etter, med knallsuksessen «Beverly Hills Cop», var Eddie Murphy megastjerne. Etter et par kassaflopper dalte Murphys karriere, men i 1996 redefinerte han seg selv med komedien «The Nutty Professor», en film der Murphy spiller en rekke roller, både kvinner og menn, og ikler seg en såkalt «fat suit». Tjukkasdrakten har han brakt fram fra skapet et par ganger siden, og seinest, men sikkert ikke for siste gang, nå i «Norbit».

«Norbit» handler om hittebarnet Norbit (Murphy), som fordi han blir mobbet gifter seg med den bælfeite, og meget beskyttende Rasputia (også spilt av Murphy).

Filmens plott er uvesentlig, det er vitsene som bærer filmen.

Og som ellers i Murphys karriere er vitsene tuftet på det samme han slo igjennom med som ung standuper, og som man får en gedigen smakebit av i de eminente standupfilmene «Raw» (1987) og «Delirious» (1983).

Vi snakker skadefro vitser om kjønn, rase og utseende, og ekstremparodiering av afroamerikansk kultur. Alt framført med innlevelse av en særdeles utagerende Murphy.

Så hvorvidt «Norbit» er en underholdende film, koker ned til spørsmålet om du finner Eddie «mr. fuck you man» Murphys komikk morsom eller ei. «Norbit» er nemlig ikke annet enn halvannen time med resirkulerte Murphy-gags.

Selv tar jeg meg i å le flere ganger av en hylende, energiske og utrolig barnslig Eddie Murphy, som ikledd sin kvinnelige tjukkasdrakt, sin karikerte afroamerikanske attityde og sin cellulittrikholdige kjempestump, setter sin ryggradsløse ektemann (Murphy) på plass, og jager ham ned i kjelleren. Eller eventuelt kaster seg utenfor vannsklia på det lokale badelandet.