UNDERDOGS: Men Erna Solberg og Bergen Høyre var like blide på pizzamøtet i Bergen i går. De rødgrønne ligger best an i kommunevalget i Bergen, etter at de blåblå har styrt byen i 12 år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
UNDERDOGS: Men Erna Solberg og Bergen Høyre var like blide på pizzamøtet i Bergen i går. De rødgrønne ligger best an i kommunevalget i Bergen, etter at de blåblå har styrt byen i 12 år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.Vis mer

Elleville vesten

Bybanekrangel, gjeldstrøbbel, byrådsavganger og en ordfører under etterforskning. Hvem som vinner Bergen, er uklart. Men KrF kan få stor makt.

Kommentar

Vestlandets hovedstad framstår for resten av landet som en dårlig styrt by. Spørsmålet bergenserne skal svare på, er om den ferske byrådslederen Martin Smith-Sivertsen fra Høyre fortjener videre tillit, eller om tida er inne for å slippe til Arbeiderpartiets Harald Schjelderup.

I hele år har Ap ledet over Høyre på meningsmålingene. Situasjonen har vært snudd opp ned fra forrige kommunevalg. Snittet av de tre siste målingene viser at Ap fortsatt leder, men i valgkampinnspurten tetter det seg til. I forrige uke kom årets første måling med borgerlig flertall. Bare noen få tusen stemmer skiller blokkene.

Nå bruker Høyre den bergenske statsministeren for alt hun er verdt. I går avlyste Erna Solberg alle planer og dro til hjembyen for å hjelpe Bergen Høyre med å få velgere ned fra gjerdet. Samtidig var Knut Arild Hareide på plass for å støtte Bergen KrF.

Tidspunktet da det raknet for det borgerlige byrådet, var da Erna Solberg gjorde byrådsleder Monica Mæland til statsråd i 2013. Mæland styrte Bergen Høyre med jernhånd. «Da hun slapp taket, ble det litt hjemme alene-fest», sier en kilde. Spørsmålet om hvor bybanens trasé nordover skal gå, utløste krangel internt og mellom byrådspartiene Høyre, Frp og KrF. Det endte med at KrF følte seg dolket i ryggen og trakk seg fra byrådet. Totalt har sju byråder gått av på to år. Byen har hatt tre ulike byrådsledere i samme tidsrom. Og bybane-saken er ikke løst.

En annen årsak til byrådspartienes dalende oppslutning, handler om kommunens skrantende økonomi. Bergen har stor gjeld, forårsaket av et langt vedlikeholdsetterslep. For å bedre situasjonen, gikk byrådet på tvers av sine prinsipper og innførte en høy eiendomsskatt. Det var lite populært, «direkte pinlig», mener en Høyre-kilde. På toppen av dette, kom Drevland-saken. Før sommeren ble det avslørt at ordføreren hadde fått sponset flere goder av et rederi som hun i etterkant jobbet for politisk. Politiet la først saken vekk, men midt i valgkampen bestemte de seg for å gjenoppta den. Trude Drevland er satt ut av spill på ubestemt tid. Fordi hun er folkekjær, kan denne saken slå begge veier i valget.

Begge byrådslederkandidatene er godt likt, også av politikere i andre partier. Verken Schjelderup eller Smith-Sivertsen kommer med store løfter i valgkampen. Hovedsaken er å få orden i økonomien. Men ingen av dem kommer til makta alene. Nå frir de begge til sentrum.

Siden Høyre og Frp er svekket, trenger Høyre alle fire Nydalen-partiene for å danne flertallsbyråd. Men Arbeiderpartiet ønsker også å samarbeide med sentrum. Schjelderup foretrekker KrF framfor SV og Rødt. Det gir KrF gode forhandlingskort. Etter at KrF gikk ut av byrådet, har partiet fristilt seg. KrFs førstekandidat Dag Inge Ulstein holder mulighetene åpne begge veier, og vil ikke love noe. KrF er jokeren.

Vinner de rødgrønne valget, er det lett for KrF å velge Ap. Da kan de rødeste partiene bli skjøvet ut på sidelinja. Men hvem som skal styre Bergen, avgjøres ikke nødvendigvis av valgresultatet alene. Forhandlingene i etterkant kan bli like viktige. Dersom det blir knapt borgerlig flertall, kan KrFs veivalg avgjøre hvilken blokk som vinner. I Høyre tror de at KrF vil finne sin plass i folden. Venstre, som er mer bundet til borgerlige side, vil kunne trekke KrF i den retning. Men det er ikke sikkert at KrF vil. De går dit de får mest gjennomslag. KrFs skepsis til Frp har økt og mange i partiet er også lei av Høyre. Sterke krefter i KrF vil at partiet skal se mot Ap.

Det ville ikke være noe nytt i Bergen om KrF skifter side. KrF har ofte vekslet mellom Høyre og Ap. De følger tyngdepunktet. Hvis KrF melder overgang, har Venstre sagt at de kan komme etter. Venstre har sittet i opposisjon i fire år og søker nå makt. Det knytter seg også spenning til hva MDG vil gjøre. I Bergen har MDG fått økt troverdighet som et blokkuavhengig sentrumsparti. De kan også komme på vippen. Enkelte på borgerlig side drømmer om at MDG skal erstatte Frp i et firepartisamarbeid. 

Sentrumspartiene vil trolig få større innflytelse i Bergen etter dette valget. Byen ligger an til å skifte farge fra blåblå til blågrønn eller rødgrønn. «Det er politikken det kommer an på», sier KrFs førstekandidat Dag Inge Ulstein. Men posisjoner betyr noe. Både Høyre og Ap åpner for at KrF kan få ordfører-taburetten. KrFs ordførerkandidat er den kristenkonservative og tungetalende Marita Moltu, som virker å være bare passe populær i Høyre, KrF og Arbeiderpartiet. Men det anses som en grei pris å betale for å få den viktige posisjonen som byrådsleder i Bergen. Og det vil ikke gjøre bergenspolitikken mindre underholdende i tida framover.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.