Ellevilt byråkrati

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Journalist Per Anders Johansen i Aftenposten har i årevis gjort livet ubehagelig for de departementale byråkrater. Han er prisbelønnet fordi han med offentlighetsloven i hånd har hengt på dem som en klegg og ustanselig avslørt vårt statlige hemmelighetsstempleri.

I går brakte han en ny avsløring. Denne gangen en bagatell nærmest, men bare tilsynelatende, for episoden beskriver presist den aktuelle situasjon og er en slående illustrasjon på dette sakskomplekset. Hadde det ikke vært så alvorlig, kunne man henvist dette siste departementale krumspring til tv-serien «Javel, statsråd», der byråkratene boltrer seg ellevilt.

Axel Jensen og Cappelen forlag søkte Kulturdepartementet om støtte til skrivearbeid. Alle vet at Axel Jensen må ha hjelp til å skrive, og han har flere interessante prosjekter i sitt hode: en ny roman, essays om Salman Rushdie, en bok om Latvia og en bok om kjente Arbeiderparti-folk. Alt sammen spennende susjetter som hele det litterære Norge ser fram til. Søknaden ble sendt for to måneder siden.

  • Johansen støtte på et brev i sakens anledning på sin daglige vandring i de departementale korridorer og elektroniske irrganger. Det var stemplet «Unntatt for offentlighet» Begrunnelsen var den velkjente «gjelder dokument for et organs interne saksforberedelse som er utarbeidet av et departement til bruk i et annet departement».
  • Dette skjer samtidig med at regjeringen kommer med sin sterkt forhåndsreklamerte melding om offentlighet i forvaltningen. Både før valget og i Voksenåsen-erklæringen ble det brukt store ord om et åpnere samfunn. Meldingen viser at det meste var tomme løfter, og den ble mottatt med skuffelse i alle mediekretser. Statsminister Bondevik lover ikke mer enn det statsminister Jagland kunne holdt.
  • Embetsverket dominerer og får sitt syn igjennom, som i tv-serien. Men de som styrer departementene politisk, er ikke bedre. Meldingen fra regjeringskvartalet er skuffende fordi den har en lunken tone og er uten offensiv vilje.

Aftenposten fikk avgjørelsen omgjort, og i brevet står det at saken 22. april ble oversendt fra Kulturdepartementet til Sosial- og helsedepartementet for vurdering der. Brevet var på fem linjer og inneholdt ingen ting som kunne true rikets sikkerhet eller liknende. Det inneholdt en knapp opplysning om hvor saken står, noe som kunne være av interesse for alle dem som med spenning har fulgt Axel Jensens innsats på sykeleiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer