Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elling er tilbake: - Ambjørnsen deler nye tekster i hemmelig Facebook-gruppe

- Alle liker likes, spøker forfatteren overfor Dagbladet.

NYTT FRA ELLING: Forfatter Ingvar Ambjørnsen har lagt ut nye tekster fra sin folkekjære karakter Elling i helga. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
NYTT FRA ELLING: Forfatter Ingvar Ambjørnsen har lagt ut nye tekster fra sin folkekjære karakter Elling i helga. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Dagbladet:) I den lukkede Facebook-gruppa «Elling-nytt» har det i helga dukket opp en rekke nye korttekster «fra» den litterære og svært folkekjære karakteren Elling.

Den verdenskjente forfatteren Ingvar Ambjørnsen (60) har bestemt seg for å dele små, nye drypp fra Ellings hverdag med tilhengere av den høyt elskede bokserien.

Les Ellings «Hun var min venn» i bunnen av saken. Publisert med tillatelse fra Ingvar Ambjørnsen.

- Rusler rundt i Oslo alene

Tidligere er nytt materiale bare blitt delt med publikum når han turnerer med konseptet «Elling live!», sammen med fotograf, skribent og Dagbladet-journalist, Tom Stalsberg.

- Utgangspunktet for alt det nye som kommer fra Elling, er at han nå er 60 år gammel, og bor i sokkelleiligheten til en gammel enke på Grefsen i Oslo. Han rusler rundt i byen alene, og skriver om det han observerer. Det er en ganske voldsom melankoli i korttekstene, sier Ingvar Ambjørnsen til Dagbladet.

Den fjerde og siste av Ambjørnsens bestelger om Elling, «Elsk meg i morgen» (1999), ender med at det skjærer seg mellom Elling og kvinnen han vil bli kjæreste med, Lone. Dermed må en fortsatt enslig, pertentlig og like kravstor Elling finne ut av tilværelsen på egen hånd.

- Bare å melde seg inn

Ambjørnsen fikk ikke «kontakt» med Elling igjen før i 2013, og har fortsatt Elling-universet ved å skrive bloggtekster, signert karakteren. Nå deles imidlertid kortere, utvalgte verk (nesten) åpent på nettet.

- Det er bare å trykke seg inn og be om medlemskap, det er ingen opptakskrav, sier Ambjørnsen.

- Jeg har mye upublisert, så det kan komme mye rart, men i første omgang publiserer jeg ti korttekster, fortsetter forfatteren, som begynte å legge ut de nye tilslagene på lørdag.

Gruppa har nesten 600 medlemmer.

- Alle liker likes

- Det har vært kjemperespons, og det hadde jeg ikke forventet. Selv om jeg ikke er avhengig av en heiagjeng for å skrive nye ting om Elling, så betyr disse tilbakemeldingene mye. Det er veldig kult at jeg som gamling kan bruke Facebook til å spre ting. Alle liker likes, fleiper Ambjørnsen.

Han utelukker ikke at snuttene til slutt kan ende mellom to bokpermer, men det foreligger ingen konkrete planer. Ambjørnsen forteller at han egentlig ikke er av typen forfattere som klarer å jobbe på hotellrom.

- Men jeg blir inspirert når jeg og Tom reiser rundt med «Elling live». Korttekstene dukker opp mens vi er på veien, og siden de kommer til meg når vi er på turné, så er det morsomt å publisere tekstene i Facebook-gruppa vi bruker til nyheter om Elling.

En av tre

Under følger en av de tre første korttekstene, signert Ingvar Ambjørnsens Elling. Alle tekstene følger med et fotografi, tatt av Tom Stalsberg.

«Hun var min venn.

Det regner. Du drar forbi bak et vindu (på en blå trikk til Sinsen). Jeg er på vei hjem. En sokkelleilighet i en fuktig hage. Du minner meg om et lysbilde fra barndommen. Et skinnende kvadrat av drømt lykke. Den nyinnflyttede piken i blokk B. Navnløs. Helt uten stemme. Hun pleide å stå i vinduet sitt og se på mens de lekte seg med meg i vintermørket bak tørkestativet. Hun var min venn, men visste det ikke. Jeg hadde en snøball i halsen, og sa ikke et ord til noen.»

Foto: Tom Stalsberg
Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media