Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Elling har betydd mye for mange som sliter

Men Per Christian Ellefsen (63) er langt mer enn Elling.

BRYTER GRENSER: - Jeg har en drøm om å kunne fortsette å spille teater etter pensjonsalderen, sier Per Christian Ellefsen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BRYTER GRENSER: - Jeg har en drøm om å kunne fortsette å spille teater etter pensjonsalderen, sier Per Christian Ellefsen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Å gå inn i roller ingen kan se ham for seg i, det liker han. Som da han gikk fra bare å spille komedier og farser på Oslo Nye Teater, og så plutselig var å finne i «Idioten» av Dostojevskij.

- «Kan Ellefsen gjøre sånne ting?», sa folk. Og ja, det kunne Ellefsen. Det hele tida å strekke egne grenser, er viktig for oss skuespillere, sier Ellefsen selv. Per Christian til fornavn.

Han har plassert sine oransje briller på hodet og funnet veien til en tom teaterfoaje. Kveldene tilbringer han på Nationaltheatrets scene, i Shakespeareoppsetningen «Som dere vil». Ikledd rollen som den 80 år gamle trofaste tjeneren Adam. Dagene er lastet med andre gjøremål. Som bikram yoga i 40 grader, helst to ganger i uka. Eller planlegging av en studietur til Italia for unge skuespillere. Til Ellefsens palass.

Fortsatt Elling

Men først den obligatoriske svippturen innom Elling. I 2001 rullet «Elling» over norske kinolerreter. 800 000 så filmen bygget på Ingvar Ambjørnsens romaner, og Per Christian Ellefsen ble synonymt med denne undrende fyren som vandrer engstelig rundt i verden, sannsynligvis med en diagnose, og en god porsjon sosial angst.

Det er tolv år siden den tredje og siste Ellingfilmen hadde premiere på norske kinoer. Ellefsen blir fortsatt sammenliknet med Elling.

- Har du lest de nye tekstene Ambjørnsen legger ut om Elling på Facebook nå?

- Nei, men jeg håper å høre Ambjørnsen når han leser fra en eldre bloggende Elling, som holder til i sokkelleiligheten på Grefsen. Jeg har hatt mye glede av den karen. Elling har betydd mye for mange som sliter, og han har vært en døråpner for meg. Når jeg holder kurs i kroppsspråk, kan jeg bruke Elling som referanse, og det er sjelden noen som lurer på hvem jeg snakker om.

MIMIKK-MESTER: Per Christian Ellefsen vet mye om kroppsspråk og mimikk etter utallige timer foran et speil med manusforberedelser. Det bruker han i kurssammenheng. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MIMIKK-MESTER: Per Christian Ellefsen vet mye om kroppsspråk og mimikk etter utallige timer foran et speil med manusforberedelser. Det bruker han i kurssammenheng. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Nervekontroll

Ellefsen lener ryggen bakover, vrir knærne til siden og sier: «Vi må snakke sammen om jobben din.» Sekunder seinere lener han seg over bordet, krever øyekontakt, og gjentar setningen.

- Det er forbausende mange som glemmer hvor viktig kroppsspråket er når man snakker med andre. Særlig når den vanskelige samtalen skal tas. Som skuespiller kan jeg mye om dette, og jeg liker å formidle det videre, til næringslivsfolk for eksempel. Og jeg kan snakke om hvordan håndtere og kontrollere nerver. Nerver er et viktig tema for alle egentlig.

Sine egne holder han fint i sjakk. Seinere i vår skal han ta med seg kunnskapen til Italia, og lære den bort til unge, norske skuespillere. Og dermed er det tid for palass-eventyret.

Falleferdig

I 2000 kjøpte Ellefsen palazzo Capponi i den lille landsbyen Triora i Italia, ikke langt fra grensa til Frankrike. En gang et herskapshus tilhørende en dommerfamilie. Bygget på 1300-tallet. Da Ellefsen fant det, var det mest en svær, falleferdig rønne.

PALASSET: Ellingsens palass-drøm er blitt virkelighet i Triora i Italia. Foto: Privat
PALASSET: Ellingsens palass-drøm er blitt virkelighet i Triora i Italia. Foto: Privat Vis mer

- Det ligger midt i en middelalderlandsby. Bare fjern en tre-fire skilt, og du kan spille inn en hvilken som helst film fra den tida der. Og nå har håndverkere forvandlet huset etter alle kunstens regler. Å redde palasset var drømmen min. Nå er den delen av prosjektet oppfylt.

- Var det sinnssykt dyrt?

- Nei, for jeg har ikke sinnssykt mye penger. Tipper jeg har brukt fire-fem millioner på det, men det var med kjøpet av eiendommen.

Kirkeeieren

Nå er drømmen å skape noe mer. I Italia. Legge til rette for kurs og seminarer. Kanskje holde bryllup. Han har en egen kirke der også.

- Vatikanet tok kontakt med meg og lurte på om jeg ville kjøpe kirken som ble bygget i tilknytning til huset. Det var vel i 2011. Ja, sa jeg. Og så lurte de på om jeg ville beholde kirken kristnet. «Jeg kjøper ikke bil uten motor», svarte jeg og hele Trioras befolkning smilte fra øre til øre.

For to år siden giftet Per Christian Ellefsen seg i egen kirken. Med sin kjæreste og samboer over flere år, Ana Maria Solér.

- Fantastisk, sier han, og forteller at det var hun som introduserte ham for yoga.

- Jeg prøver å få det til to ganger i uka. 26 øvelser, to ganger, i 90 minutter i 40 grader. Helt topp. I min alder må man holde seg i form. Jeg har en drøm om å kunne fortsette å spille teater etter pensjonsalderen, og yogaen har gjort meg så myk, at nå ødelegger jeg aldri noe, smiler han.

YOGA: Å sitte i yogastilling, passer skuespiller Ellefsen midt i blinken. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
YOGA: Å sitte i yogastilling, passer skuespiller Ellefsen midt i blinken. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media