Elling i boks

BERLIN (Dagbladet): - Sinnssykt god, skriver anmelderne i avisene Die Welt og Berlin Morgenpost. Med strålende kritikker og fulle kinosaler har «Elling» startet sitt seierstog blant det tyske publikum.

Den tyske distributøren regner med at minst en kvart million tyskere vil se filmen de neste ukene.

- Applausen er voldsom. Stemningen i kinosalene er fantastisk. Jeg kjenner varmen fra publikum. Det er tydelig at filmen treffer hjerterøttene også her. Reaksjonene på filmen er egentlig de samme som i Norge, sier hovedrolleinnehaver Per Christian Ellefsen.

De siste dagene har han gjennomført et heseblesende løp med fly og på tyske motorveier sammen med direktør Stefan Paul i selskapet Arsenal-film, som distribuerer 65 kopier av filmen til tyske kinoer - noe som er et meget høyt antall for en europeisk film.

«Halvt erotisk»

Etter onsdagens offisielle Tysklands-premiere på kinoen «Fellini» i Stuttgart, der også regissør Peter Næss var til stede, var det «Elling»-premiere på åtte kinoer i Berlin i går. En kino viser også originalversjonen, med tysk tekst.

Ellefsen har også høstet applaus i Köln, Leipzig, Hamburg og i Lübeck. I Hamburg går filmen på hele seks kinoer.

- Jeg er sliten i høyrehanda etter all autografskrivingen, sier skuespilleren, som i hver eneste by har opplevd at publikum er blitt sittende igjen for å snakke om filmen. Overalt er det folk i salen som vil høre mer om det Ellefsen beskriver som nordmenns «halvt erotiske forhold» til landsmoder Gro Harlem Brundtland.

- Filmen har en sjelden humor og varme, sier Ricarda Lücken i Boxfish Films, som for første gang markedsfører en norsk film i Tyskland.

Det gjør Boxfish med spesialpakket «Elling-sauerkraut». Den tyske produsenten Hengstenberg i Stuttgart har lansert egne surkålbokser som spiller på Ellings framstøt som undergrunnspoeten E. Tysk surkål selges på boks, og ikke i pakninger som i Norge.

- Temaet som Elling tar opp, kjenner ingen landegrenser. Skandinavisk film har for tida en svært god klang også blant det tyske publikum, sier Lücken.

God kritikk

- Det er å ønske at filmen får et stort publikum også her i landet, skriver avisa Kölner Stadt-Anzeiger begeistret. Köln-avisa understreker at det er fullt forståelig hvorfor 800000 nordmenn har sett «Elling». Anmelderen berømmer også Ingvar Ambjørnsens romaner som grunnlag for at filmen overbeviser med sin hverdagsnøyaktighet.

- Filmen egger til latter og ettertanke. Den er et innlegg for toleranse, mot og individualitet som vi sjelden ser i storproduksjonene fra drømmefabrikken i Hollywood, skriver Hamburger Abendblatt.

- Elling kaster et forfriskende avslappet blikk på psykiske problemer, skriver Der Spiegels nettutgave. Spiegel Online siterer Ellefsens uttalelse om at han var lykkelig over å kunne gi Elling et ansikt og en stemme.

- Og for et ansikt! legger Spiegel Online til.

Magasinet hyller både Ellefsen og Sven Nordin som storartede i sine roller.

I Sveits ble «Elling» sett av 20000 bare i løpet av ei helg. I Norden utenom Norge har over 200000 sett filmen, som i mai og juni får premiere i Frankrike, Spania, Benelux-landene, USA og Canada.

- Jeg har mistet tellingen over antallet land der filmen skal vises. Dette er bare moro, sier produsent Dag Alveberg.

SURKÅLFRAMSTØT: - Stemningen i kinosalene er fantastisk. Reaksjonene på filmen er egentlig de samme som i Norge, sier hovedrolleinnehaver Per Christian Ellefsen. Her med Boxfish Films' spesialpakkete «Elling-sauerkraut», som spiller på Ellings framstøt som undergrunnspoeten E. Tysk surkål selges på boks, og ikke i pakninger som i Norge.