«Elling» lages på nytt i USA

Amerikanerne liker «Elling» så godt at de vil lage sin egen versjon av den norske suksessfilmen. Nå starter jakten på kjente skuespillere til hovedrollene.

Og de burde ikke være så vanskelige å finne, for mange mannlige filmstjerner har gjort suksess som mentalt begrensede filmfigurer i USA:

Cliff Robertson fikk Oscar i 1969 for den tilbakestående Charly i filmen med samme navn, Jack Nicholson fikk Oscar for sin mentalpasient i «Gjøkeredet» i 1976, Dustin Hoffman fikk Oscar for «Rain Man» i 1989, Tom Hanks fikk Oscar for «Forrest Gump» i 1995, Billy Bob Thornton ble nominert for hovedrollen og fikk Oscar for manuset til «Sling Blade» i 1997, mens både Sean Penn og Russell Crowe var nominerte i år for sine roller som henholdsvis utviklingshemmet far i «I am Sam» og schizofren matematiker i «Et vakkert sinn» - som fikk Oscar som beste film.

- Jeg har ingen formening om hvem som kunne bli en amerikansk Elling. Men det er helt sikkert en interessant rolle for skuespillere i Hollywood. Det bekreftet produsenten av «Rain Man» da jeg traff ham før Oscar-utdelingen, sier Per Chr. Ellefsen, som har hovedrollen i den norske filmen.

- Annerledes film

- Tror du amerikanerne kan lage en god versjon?

- Ja. Det vil nok bli en annerledes film, men kanskje kan de tilføre historien noe nytt. Det blir spennende å se.

Det er selvsagt Oscar-nominasjonen som har skapt interessen for «Elling» i USA:

- Men det er ingen ulempe at vi ikke vant. Siden filmen ikke fikk Oscar i år, har den fortsatt muligheten når den amerikanske versjonen kommer, sier produsent Dag Alveberg.

Det er produsent Sigurjon Sighvatsson, av umiskjennelig islandsk opphav, som har kjøpt en to års opsjon på å lage en amerikansk «Elling». Han er veletablert i Hollywood og har produsert 36 filmer, blant dem David Lynchs «Wild At Heart», dokumentaren «I seng med Madonna», thrilleren «Arlington Road», «Basquiat» - om New York-kunstneren med samme navn - og Harrison Fords kommende «K-19: The Widowmaker».

Amerikansk handling

- Tre selskaper var interesserte i rettighetene, sier Alveberg.

- Og derfor har du fått en god pris?

- Det kan bli en god del penger, avhengig av hva slags film de velger å lage.

- Når kommer den?

- Det er et ønske om å komme i gang ganske fort, og man er allerede på jakt etter skuespillere og regissør.

- Er noen av de som var med i originalen aktuelle?

- Nei, dette blir en rein amerikansk film der handlingen også legges til USA, sier Alveberg.

Flere filmer

Det skjer fra tid til annen at nyinnspillingsrettighetene til norske filmer selges til USA, men det er sjelden noen benytter seg av rettighetene.

Nils Gaups «Hodet over vannet» fra 1993, ble gjenfødt som «Head Above Water» i USA to år etter, med Harvey Keitel og Cameron Diaz i hovedrollene. Christopher Nolans versjon av Erik Skjoldbjærgs «Insomnia» , med Al Pacino, Robin Williams og Hillary Zwank i hovedrollene, kommer på amerikanske kinoer 24. mai.

«Ni liv» og «Veiviseren»

Det er også solgt rettigheter til så ulike filmer som Arne Skouens «Ni Liv» , Karin Julsruds «1732 Høtten» og Nils Gaups «Veiviseren» , men ingen konkrete filmplaner foreligger ennå.

NY FILM: Det skal lages en amerikansk versjon av «Elling», men det er ikke klart hvem som skal overta rollene etter Sven Nordin, Per Chr. Ellefsen, Per Christensen og Pia Jacobsen.