Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elling og mor i Syden

Per Christian Ellefsen er den eneste som er igjen av skuespillerne fra «Elling» når film nummer to i trilogien om den eksentriske fyren, «Mors Elling», spilles inn på Mallorca.

MALLORCA (Dagbladet): Forventningene til oppfølgeren av «Elling» er enorme. Filmen ble sett av nesten 800000 nordmenn, er vist over hele verden og ble Oscar-nominert.

- Dette er en ny innspilling, med nye folk, og sånn skal det være. Vi var en super gjeng som gjorde jobben sist, men opplevelsen denne gangen står ikke noe tilbake for den forrige. Vi har en kjempefin stemning, og det er passe effektivt, sier Ellefsen.

Siden 22. april har han og resten av staben i og bak «Mors Elling» filmet på Mallorca.

God kjemi

Grete Nordrå (78) gjør sin første større filmrolle siden «Trost i taklampa» fra 1955 når hun nå spiller mora til Elling. «Mors Elling» er basert på Ingvar Ambjørnsens andre bok om Elling, «Fugledansen», hvor de to reiser på chartertur til Syden.

- Jeg var litt overrasket selv da de ringte og sa at jeg hadde fått rollen. Jeg var veldig bekymret for om jeg skulle greie det, men vi tar det steg for steg, og alle er så hjelpsomme og fine at nå synes jeg bare at det er moro. Bare jeg ikke ødelegger filmen så er alt bra! sier Nordrå, som fikk rollen etter at en lang rekke av godt voksne kvinnelige skuespillere hadde prøvefilmet.

Den umiddelbare kjemien mellom Nordrå og Ellefsen var det som gjorde utslaget for regissør Eva Isaksen.

- Jeg har prøvd mange mødre, men Grete er mora til Elling. Det kunne ikke blitt bedre, sier Ellefsen.

- Jeg har dyrket Ambjørnsens bøker lenge, og hadde både sett teaterstykket og filmen «Elling» før jeg fikk denne rollen. Her er det mor som finner ut at de begge trenger denne ferien, men det blir ikke akkurat den koseturen hun hadde tenkt seg. Hun har kanskje vært ei myrsnipemor som ikke har sluppet helt taket i gutten sin, sier Nordrå.

- Min egen mor døde i 1993, men jeg ser mange sider av henne i Grete, det er disse trekkene fra urmoderen, sier Ellefsen.

Ingen hemsko

Siden suksessen med den forrige filmen har Per Christian Ellefsen blitt Elling for mange. Men det opplever han ikke som noen hemsko - tvert imot.

- Å få den rette rollen til rett tid med de rette menneskene, det er det alle skuespillere lever for. Det er en ønskesituasjon å få formidle en figur som Elling til folk. Det hender at folk hvisker og peker «der er Elling!» når jeg er ute og handler, og det kan være litt brysomt, men det er veldig mange som kommer bort og takker for filmen, og sånt blir man jo glad av. Jeg har fått mange klemmer, sier Ellefsen.

Nært og menneskelig

Egentlig skulle det aldri bli mer enn én Elling-film, men produsent Dag Alveberg fikk omsider opsjon på å lage to til. Når «Mors Elling» er i boks, begynner forberedelsene til filmatiseringen av Ambjørnsens fjerde og siste bok om Elling: «Elsk meg i morgen».

I hodet

- Vi har droppet å filme den første boka, «Utsikt til paradiset» fordi handlingen der stort sett foregår inne i hodet til Elling, og det er det vanskelig å lage film av. Men vi har brukt det vi kan fra den boka i disse tre filmene, slik at publikum får hele historien. De tre filmene har hvert sitt hovedtema: Den første handlet om å lære seg å stå på egen bein, denne handler om løsrivelse og den siste om kjærligheten, sier Alveberg.

Budsjettet på «Mors Elling» er på 14,5 millioner kroner, omtrent den samme som den forrige. Halvparten er privatfinansiert, og den andre halvparten er støtte fra Norsk Filmfond.

Alveberg ble for et års tid siden kontaktet av amerikanske produsenter som sikret seg rettighetene til å lage en amerikansk versjon av «Elling».

- De har rettighetene i to år, så de har ennå et år på seg, men foreløpig er det ingen veldig konkrete planer, så vidt jeg vet, sier Alveberg.

SYDENKOS: Grete Nordrå og Per Christian Ellefsen tilbringer fire uker på Mallorca for å spille inn «Mors Elling». - Men man er definitivt ikke på ferie, for dette er ganske hektisk, med filming til langt på natt, sier Ellefsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media