«Elling» på New York-festival

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg tenkte ikke på Hollywood og New York da vi filmet to karer som strevde med å komme seg over gata i Oslo, sier «Elling»-regissør Petter Næss.

Etter Oscar-nominasjonen i kategorien utenlandske filmer, deltar «Elling» på Robert De Niros TriBeCa Film Festival, nederst på Manhattan i New York. Deretter skal filmen markedsføres i Boston, Minneapolis, San Fransisco og filmbyen Los Angeles. «Elling» skal ha USA-premiere 29. mai.

Blant de 155 filmene på festivalen vises George Lucas' «Star Wars» offentlig for første gang i dag. Premieren er 16. mai. Hugh Grants nye «About a Boy» er også med.

Seksualitet

Petter Næss er i New York for første gang, i serien av førstegangsopplevelser som filmsuksessen har brakt med seg.

Og en av intervjuerne i går ville vite mer om Ellings homoseksualitet.

- Elling er faktisk ganske homofob, svarer Næss.

- Mange homofile er homofobe før de innser hva de er, insisterer den amerikanske journalisten.

- Jeg har laget en film om vennskap, ikke homofili. Elling er tvert imot opptatt av Gro Harlem Brundtland på den måten, Norges tidligere statsminister. Hun symboliserer det omsorgsfulle, sosialdemokratiske samfunnet, forsøker Næss å forklare.

Noe av nyansene er gått tapt i overføringen til et større filmmarked.

- Norske filmer har fått et dårlig rykte, uten å fortjene det, sier han også.

- De lo med oss

Men Næss forteller at reaksjonene på visningen han selv var til stede på, og spørsmålene fra salen etter visningen, tydet på at festivalpublikummet oppfattet nyansene i den fobiske balletten mellom Elling og Kjell Bjarne.

- Men vi fikk jo spørsmål om hvem Gro Harlem Brundtland er. De lo med, ikke av, disse gutta. Latteren gjør at vi slipper å distansere oss fra dem, slik det ellers ofte er når filmer forteller alvorlige eller altfor påtrengende historier, sier Petter Næss.

- Noe av det overraskende med «Elling» er hvor universell denne historien om guttas strev viser seg å være. Noen av de viktigste reaksjonene vi har fått, kommer fra mennesker som har en historie i institusjon bak seg. «Dette handler om oss,» sier de. Men vi gjorde ingen research i institusjoner. Vi valgte bevisst å stole på våre egne erfaringer og intuisjon.

- Hva er det beste minnet fra utdelingen av Oscar?

- Møtet med de andre nominerte, utenlandske regissørene. Vi hadde en lunsj sammen. Det var fint, sier Petter Næss.