«Elling» skal spilles på Londons West End

Som første norske teaterstykke etter Ibsen.

(Dagbladet.no): Londons teaterdistrikt West End skal nå huse teaterversjonen av Ingvar Ambjørnsens «Elling».

- Det å bli satt opp på West End er en prestasjon i seg selv, sier teateragent Fred Olav Johannessen til Dagbladet.no.

Første etter Ibsen

10. juli har stykket première på et teater med 350 seter. Stykket skal gå der i 13 uker, med åtte forestillinger i uka.

- Stykket gikk på Bush Theater i april. Spilleperioden ble stadig forlenget og stykket fikk strålende kritikk. På bakgrunn av dette ble det flyttet til West End, utfyller Johannessen.

Det er ifølge teateragenten første gang etter Ibsen at en norsk dramatiker produseres på West End.

- Ja, bortsett fra «Which Witch», men det var en norsk produsjon. Her er det en av de store engelske teaterprodusentene - Ambassadors Theatre Group - som har tatt et norsk stykke og produsert det.

Stykket om Elling og Kjell Bjarne har blitt spilt i mer enn 15 land de siste fem årene.

BRITISK ELLING: Kjell Bjarne spilles i London av Adrian Bower og Elling av John Simm. Ingrid Lacey spiller Kjell Bjarnes kjæreste Reidun Nordsletten og Jonathan Ceil er den avdanka poeten Alfons. Foto: ANNIKEN C. MOHR
BRITISK ELLING: Kjell Bjarne spilles i London av Adrian Bower og Elling av John Simm. Ingrid Lacey spiller Kjell Bjarnes kjæreste Reidun Nordsletten og Jonathan Ceil er den avdanka poeten Alfons. Foto: ANNIKEN C. MOHR Vis mer

Kritikerne jublet

- Dette er den mest lykksalig morsomme og mest rørende kvelden jeg har hatt i teatret på evigheter, skrev teateranmelder Lyn Gardner i den britiske avisa the Guardian etter å ha sett «Elling» i vår.

Hun var bare en av mange britiske anmeldere som roste stykket. Og Ambjørnsen var strålende fornøyd:

- Å få sånne anmeldelser i London, hvor teateranmelderne er rimelig blaserte - det er svært, sa forfatteren.

I London spilles Elling og Kjell Bjarne av de to britene John Simm og Adrian Bower. Førstnevnte er ifølge teateragent Johannessen en «up and coming»-star.

- Får publikum noen følelse av at dette er norsk?

- Nei, det blir ikke markedsført som norsk, men kritikerne er klar over at det handler om to nordmenn, sier Johannessen til Dagbladet.no. LES OGSÅ:

- HELT RABIAT: Det sa Ingvar Ambjørnsen til de britiske anmeldelsene av Elling-stykket. Forfatteren tok en svipptur til England for å se Elling og Kjell Bjarne på scenen.