Elling

Ettersom det bor en liten Elling i de fleste, er det klart for et gjenkjennelsens muntre møte med litt annerledes medmennesker i Petter Næss\' film om den populære institusjonspasienten.

Sammen med kameraten Kjell-Bjarne er han på vei ut i livet og en leilighet på «selveste Majorstua» idet kalaset tar til. Dette i regi av Oslo kommune, og kommunen ser ut til å komme bedre fra det på film enn i virkeligheten.

Per Christian Ellefsen og Sven Nordin er ikke bare godt samspilte, de utgjør en duo vi umiddelbart får godhet for, som står til troende og skaper forståelse for en type irrasjonell angst og oppførsel gud og hvermann kan ha et snev av. Spesielt i fakter og minespill har Ellefsen taket på Elling-figuren, mens Nordin nok en gang viser at han er en av våre beste filmskuespillere.

Et umake par

Elling har mye i hodet og bare liten fasong på virkeligheten. Kjell-Bjarne er på sin side i nærkontakt med sine basale behov. Redselen har de felles, et umake par på skrekkslagen jakt etter et fotfeste i det normale livet - det omfatter som kjent omgang med alt fra offentlige toaletter til pirrende, kvinnelige naboer med alkoholproblemer og barn i magen.

Kos i overdose

Gode og morsomme situasjoner oppstår, og Ellings ofte treffende absurde observasjoner av omgivelsene raljerer vennlig over vante forestillinger og vår hang til det konforme - eller som kommunens representant ville sagt det: «Streite avtaler og faste rammer.»

Petter Næss har greid overgangen fra sin egen teaterversjon av «Elling» til film fint. Han har først og fremst laget en kjærlig, munter fortelling. Det skaper hygge, men byr ikke på særlige utfordringer.

Temaet tatt i betraktning burde kantene vært skarpere, brodden kvassere både mot omgivelsene og oss som ser. Verken komikk eller kos ville lidd under det. Vi hadde bare fått brynt oss litt mer. Her er det ingenting «farlig» over personer som nok ville vakt uro i et virkelig nærmiljø.

Nå er varme og sympati med et velspillende lag ingenting å kimse av. Så møt Elling.

LYKKE: Elling og Kjell Bjarne feirer at de skal på hyttetur.