Ellings fetter i jazz-form

Ingvar Ambjørnsens Elling har fått en surrealistisk fetter. Bo ble urframført av norske Anne Braathen på jazzklubb i Hamburg - til forfatterens store begeistring.

Ingvar Ambjørnsens Elling har fått en surrealistisk fetter. Bo ble urframført av norske Anne Braathen på jazzklubb i Hamburg - til forfatterens store begeistring.

HAMBURG (Dagbladet): Anne (42) fra Notodden har bodd i Hamburg enda lenger enn Ingvar, og de to er gamle kamerater.

- Jeg har drevet med jazz stort sett hele livet, forteller jenta som til daglig utsteder pass og tar seg av nordmenn som er havnet i ulykka og må søke nødhavn på det norske generalkonsulatet i Hamburg.

- Da jeg spurte om Ingvar hadde noen tekster som kunne synges, vendte han tommelen ned og svarte at prosagreiene hans ikke ville egne seg.

Psykedelisk

- Hun fnyste av meg og spurte hva jeg visste om

dét , erindrer Ambjørnsen sjøl. Han dukket ned i gjemmene sine og fant psykedeliske betraktninger omkring Bo.

- Han er fetter av Elling og har eksistert siden 1993. Men jeg visste aldri hva denne prosaen fra seine nattetimer skulle brukes til, sier Ingvar.

Kjellerklubben Nightbird var fullsatt da Anne før helgen gikk på scenen med sine to tyske musikere. Og sjøl om stemmen stort sett var smadret av halsbetennelse, gikk de to settene som kniv i varmt smør. Det begeistrede publikummet oppdaget aldri at feberen nærmet seg 40.

- Det høres ut som Anne tar ordene mine og bruker stemmen sin som instrument for å svare de to andre musikerne. Morsomt og fantastisk, sier Ambjørnsen.

Bo er ikke Elling
Også radiostasjonen som hadde folk i salen, meldte interesse og sender oversatte Bo-låter i morgen.

- Vi måtte ta hensyn til publikum og la dem få materialet på tysk også - selv om det selvsagt ble framført på norsk, forteller Anne Braathen.

- Bo har utviklet sitt eget liv. Han skal ikke oppfattes som noen videreføring av Elling. Jeg kan ikke gå inn og forklare surrealistiske tekster.

- Men generelt sett handler det om å beskrive en fremmedfølelse. Dette er et lekerom for meg, sier Ambjørsen, som hadde fem nye tekster klare til Anne i går.

Foreløpig er det uklart om noen vil utgi prøve-cd-en med låtene «Bo ser seg om og får et glimt av seg selv» og «Bo og guttene». Sikkert er det i hvert fall at Anne Braathen vil opptre med materialet på en nordisk jazzfestival i Greifswald i mai.