Elsa Lystad fikk årets Æres-Amanda

- Til vanlig går jeg i ett med tapetet.

HAUGESUND (Dagbladet): Elsa Lystad fikk den prestisjefylte æresprisen under årets Amanda i Haugesund, og var veldig, veldig glad.

ÆRESPRIS: Amandakomiteens Ærespris gikk i år til Elsa Lystad.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ÆRESPRIS: Amandakomiteens Ærespris gikk i år til Elsa Lystad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- I dag er dere kor, og jeg hovedperson, sa hun fra scenen, og fortsatte:
- Det er deilig å være sånn man til vanligvis ikke er. til vanlig går jeg i ett med tapetet, sier Lystad til latter fra publikum i salen.

18 ÅR GAMMEL: Et tidlig portrett av en ung Elsa Lystad. Fotograf ukjent.
18 ÅR GAMMEL: Et tidlig portrett av en ung Elsa Lystad. Fotograf ukjent. Vis mer

Hun mottok prisen av Liv Ullmann.

«OLIVER»: Elsa Lystad og avdøde Rolv Wesenlund sammen i musikalen på Chateau Neuf i 2003. 
FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix
«OLIVER»: Elsa Lystad og avdøde Rolv Wesenlund sammen i musikalen på Chateau Neuf i 2003. FOTO: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

- Liv Ullmann kommer fra den store verden og har reddet mange. Nå må du redde meg. Spør meg om noe da, sa Lystad til sin skuespillerkollega.

Nesten 30 filmer Elsa Lystad har levd et langt liv i norsk film, revy og teater. Hun har spilt i nærmere 30 norske spillefilmer, den siste var barnefilmen «Jul i Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn» i 2011. Hun debuterte på film som 28-åring i filmen «Lån meg din kone» allerede i 1958.

Sist gjorde hun stor suksess med monologen «Etter karnevalet», som ble sendt på NRK1 andre juledag i fjor, og seinere er sendt flere ganger. Tidligere i år fikk hun også Gullruten for samme stykke, som er spesialskrevet til henne av Lars Saabye Christensen - på bestilling fra henne selv. Den handler om en aldrende skuespiller som på kort varsel blir tilkalt for å lese inn dikt i et radioprogram. Skuespilleren føler en viss motstand da hun oppdager at diktene hun skal lese, egentlig er skrevet for en mann. Etterhvert som hun leser blir diktene likevel mer og mer personlige.

Dommedagsprofet Da Dagbladet møtte Elsa Lystad til et større intervju i fjor sommer fortalte hun at hun er en dommedagsprofet.

- Det er en masochist som bor i meg. Som om jeg alltid har en undergangstone å kjempe mot, en slags forsikring hvis det virkelig skulle gå galt. Derfor blir jeg også veldig glad når det går godt. Det er slitsomt, selvsagt. - Barna mine himler med øynene; «er du ikke voksen nok til å legge disse dommedagstankene bak deg». Men i hodet mitt kan jeg bli syk i løpet av et sekund, sa Lystad til dagbladet mens hun gjorde forestillingen «Mitt liv som Elsa» i Stavern.

I selvbiografien «Hva er det med meg?» forteller den folkekjære skuespilleren om oppveksten som skilsmissebarn på 17 kvadratmeter. Om fattigdom og en sterk mor som var rik på kjærlighet. Hun mistet sin mann og ble enke i 1998. I 37 år var Elsa gift med sin Arpad Szemes - en ungarsk flyktning som fikk henne til å le. Sammen fikk de tre barn.

Les stort intervju med Elsa Lystad fra 2012 her.