Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Else om: Selvmord

Else gir åpenheten et ansikt, og tusen takk for det Kåss Furuseth

Sterke møter med mennesker som har vært på randen.

DAME MED MOT OG MED ÅPENHET: Else Kåss Furuseth er klar med en serie om selvmord og hva kan vi gjøre for å redusere antallet her i Norge. Hun er vågal, morsom, varm og nysgjerrig, mener vår anmelder. Foto: TV Norge
DAME MED MOT OG MED ÅPENHET: Else Kåss Furuseth er klar med en serie om selvmord og hva kan vi gjøre for å redusere antallet her i Norge. Hun er vågal, morsom, varm og nysgjerrig, mener vår anmelder. Foto: TV Norge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV:

Else Kåss Furuseth er en vågal og ekstremt likandes person. Hun er en komiker som viser oss at bak smilet og maska til en kjent «klovn» skjuler det seg et stort alvor. Dette har hun da også bevist gang på gang i forskjellige situasjoner, og ikke minst på scenen med forestillingen «Kondolerer» som gikk i overkant av 200 ganger på Torshovteatret og deretter på Nationaltheatret mellom 2011 og 2016. En sterk, nødvendig og annerledes oppsetning der Else Kåss Furuseth, ærlig, rett på og med humor som sin sterkeste medisin, forteller om sin mor og brors selvmord. For denne oppsetningen vanket det mange fortjente priser til Else Kåss fra Ullensaker.

Else om: selvmord

5 1 6

Dokumentar

10.september
Beskrivelse:

Sterke møter om selvmord

Kanal:

TV Norge

«Else gir åpenhet et godt ansikt»
Se alle anmeldelser

Mandag er Else tilbake med «Else om: selvmord» med premiere på TVNorge, dette på Verdensdagen for selvmordsforebygging. Serien er på fire episoder og den blir vist mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, og for den som ønsker en gratisreise ligger den også uten salærkrav på Dplay.

Else Kåss Furuseth fra Jessheim er med andre ord et medmenneske som innmari godt vet hvordan det oppleves og føles når noen du er glad i velger å forlate livet ved hjelp av egen hånd. I lykkelandet Norge er det mellom 500 og 600 unge og gamle mennesker som velger å avslutte livet. Det er fire ganger fler enn det antallet som dør i trafikken. Hvorfor så mange? Hva kommer dette av? Hva kan vi gjøre? Hvem er det? Hvorfor?

Spørsmålene er selvsagt, og med rette, mange når noe så tragisk inntreffer med noen av våre nærmeste eller mennesker vi kjenner fra jobb og fritid, men heldigvis har vi etter hvert våget å snakke mer om selvmord enn tidligere da dette var strengt tabu. Vi i pressen har også helt klare kjøreregler i Vær varsom-plakaten om hvordan vi skal oppføre oss og hvordan vi forsiktig skal omtale selvmord.

Else starter da også sin nye serie med å oppsøke VG for å bli brifet om Vær Varsom-paragraf nummer 4.9., og i dette store avishuset får hun nyttig informasjon fra sobre reportere og vaktsjefer.

Hensikten for Kåss Furuseth er selvsagt ikke å lage underholdning av selvmord, sorg og tragedier, men hun vil forsøke å trenge inn og forstå hvorfor såpass mange nordmenn velger døden som en grufull løsning på den bagasjen de bærer på av forskjellige livsproblemer.

Kåss Furuseth har tatt seg som mål «å lage en serie om selvmord som gir deg lyst til å leve». Det virker lovende etter å ha sett den første episoden.

I første episode møter vi ei ung jente som fra hun var liten slet med selvskading og psykiske problemer, men som ved hjelp av etter hvert god hjelp og egeninnsats kom seg ut av traumene - med klare arr - men som nå er medisinstudent og vi treffer også han som planla sist reise lenge før han endte opp der han ikke ønsket å være som ung, med å ta over familiegården.

Begges historier er verdt å få med seg. Else Kåss har også med seg en viktig bakspiller, foruten sin egen far og søster, fagmannen som også er å se på den meget interessante pågående NRK-serie «Jeg Mot Meg», psykolog Peder Kjøs. Han er en viktig sparringpartner og ventil for Else.

Kåss Furuseths største fordel som programleder er at hun evner å balansere et sårbart tema med innlevelse, nysgjerrighet, varme og latter. Gode egenskaper, Else. Slikt blir det kunnskaps-TV av, uten satire, for mye rare fakter og ablegøyer.

Åpenhet er en av de mange og trange veien til kanskje at vi klarer å redusere antall mennesker velger døden. Neste gang kan det være du eller jeg som trenger støtte, trenger ei hånd, trenger å bli sett, trenger åpenhet og hjelp.

Else gir åpenheten et godt ansikt, og selv om det selvsagt blir litt mye henne av og til, er hun den klart rette til å klare å lage et program om et sårbart tema uten å snuble i den sosialpornografiske fella.

Vi opplyser om at Hjelpetelefonen til Mental Helse er 116 123 hvis du trenger noen å snakke med etter å ha sett dette programmet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!