Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Else Karine Archer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«SØTE OG SMÅNERVØSE»

sto det om Else Karine Archer og programlederkollega Knut Magnus Berge etter første sending. «De får Hilde Hummelvoll og Tande- P. til å framstå som innovative» skrev en annen avis.

- Det er god underholdning i å lese en virkelig god slakt. Det er bare litt merkelig å være den som bli slaktet, ler hun, og er ganske overrasket over at hun ikke har tatt seg mer nær av kritikken.

Kanskje det er fordi hun endelig har kommet et stykke på vei i sitt selvutviklingsprosjekt: å lære seg å gi mer faen.

Else Karine Archer er nemlig en perfeksjonist. Hun er ekstremt grundig i jobben og synes det er vanskelig å gi av sin impulsive side på skjermen.

- DET ER SÅ FLAUT

hvis det blir brukt feil. Jeg synes det forstyrrer hvis proglamledernes personlighet skygger for saken eller intervjuobjektet. Men jeg safer kanskje i meste laget, medgir hun.

Så har da heller ikke nyhetsopplesere for vane å gjøre de største krumspring på skjermen. Ja, for det er som programleder av fjernsynsnyhetene på Østlandssendingen TV-seerne i Oslo og Akershus kjenner henne best. Men nå er det altså «Sommeråpent» som gjelder.

- Nyhetssendinger er et tryggere konsept. «Sommeråpent» har et mye større aspekt av underholdning, sier hun.

OG DET BURDE PASSE

alldeles utmerket, for Else Karine Archer skulle egentlig bli skuespiller, med svømming som hobby. Det var kanskje derfor hun som tolvvåring tok affære for å få et internasjonalt navn. I folkeregisteret, altså. Med de framtidsplanene hun hadde, måtte hun ha et navn som klang godt på de fleste språk. Derfor ordnet hun opp med folkeregisteret, kvittet seg med Sæther-navnet til faren. Morens Archer passet bedre for den driftige jentungen.

DET BLE VERKEN

stor skuespiller- eller svømmekarriere på Else Karine Archer, selv om hun spilte fru Klinke i oppsetningen av «Den spanske Flue» med teatergruppa på ungdomsskolen i Brevik i Telemark. Og etter at hun sluttet i Brevik svømmeklubb som 14-åring, har det blitt mindre svømming enn hun skulle ønske. Ambisjonen var å svømme jevnlig før jobb nå i sommer, men hittil har det bare blitt én tur i Frognerbadet. Dessverre.

- DET ER SÅ DEILIG

å svømme. Særlig når jeg kjenner duften av jasmin når jeg dukker opp av vannet, sier hun.

Under teatervitenskapstudiene i Bergen oppdaget hun studentradioen, og da var det ikke lenger tvil: Heller journalistikk enn teater. Fra radiolinja i Volda gikk karrieren bare én vei: til NRK. Telemarkssendingen, Dagsnytt 18, Dagsnytt, Østlandssendingen, Kulturoperatørene, tilbake til Østlandssendingen og nå «Sommeråpent».

Else Karine Archer har et konkurranseinnstinkt som stikker dypt og som stikker seg fram i flere sammenhenger.

- Ikke fordi det er så viktig å slå andre, men fordi det er så deilig å prestere noe.

Og det er ikke bare i kampen om de store journalistskupene konkurranseinnstinktet trer fram. Det handler like mye om å tørre å stupe fra tremeter'n eller å få inn en skikkelig serve i badminton. Økonom-mannen hennes, for øvrig et funn fra Sunnmøre ifølge fruen, har skjønt det der. Eneste måten han med hyppige mellomrom kan svitsje over til børsindeksen i New York på når ekteparet ser på TV uten å irritere henne for mye, er å ha tippekonkurranse. Tipp Dow Jones, sier Olav, og Else Karine tipper. Hver gang.

Mens vi er inne på vinnerinstinkt. Tipping er ikke den eneste form for konkurranse som har foregått i leiligheten i Kirkeveien. Fotball har det også blitt litt av. Om å gjøre å score flest ganger på hverandre.

I DET SISTE

har det vært mindre fotball og mer hopping i stua. Else Karine Archer har nemlig ei trampoline som hun spretter opp og ned på, med musikken på full styrke.

- Det er fin trening å hoppe. Det er mer effektivt enn jogging, og så er det mye bedre for knærne, sier hun entusiastisk mens hun drikker en slurk grønn farris og tar en bit av vegetarpaien.

Perioden som vegetarianer er avsluttet, men hun er glad i grønne retter og kan pusle i flere timer med grønnsaksblandingene sine.

- Jeg har det bedre når jeg lever sunt, sier hun enkelt.

Men hun er ingen helsefanatiker.

Ikke er hun nyhetsfanatiker heller, selv om hun brenner for arbeidet sitt.

- JOURNALISTIKKEN

begynte som en hobby. Jeg tenker ikke jobb hele døgnet. Jeg er ingen typisk «Brennpunkt»-reporter, men jeg er nysgjerrig. Det er så mye spennende som skjer, som jeg har lyst til å formidle.

Aller best trives hun med å lage reportasjer, for da får hun være ute der det skjer, ute blant folk. Else Karine Archer er nemlig ekstremt sosial.

- Jeg trives ikke med å være for lenge alene, sier hun.

Men hun trives på kino. Som student vanket hun mye på filmklubben i Bergen. Hun er avhengig av film, og sitter gjerne i en mørk kinosal midt på dagen når sommersola skinner.

- Jeg må ha kulturelt påfyll. Jeg trenger teater, en film eller en danseforestilling så jeg ikke skrumper inn i hodet, ler hun.

ELSE KARINE ARCHER LER

i det hele tatt mye og hjertelig. Latteren er det aller første folk nevner når de snakker om henne. Men hun er ikke bare blid. Hun kan være sta også. Det har hun hatt nytte av i mang en jobbsituasjon. Som da hun skulle ha forfatter Edvard Hoem i studio i Østlandssendingen. Han hadde gitt ut ny bok, med rødhåret hovedperson, som henne selv. Så meldte han plutselig avbud. Hoem mente avtalen var uklar, følte seg dårlig behandlet og ville ikke stille opp.

- Jeg ble så skuffet. Jeg hadde virkelig gledet meg. Så jeg ringte og la igjen beskjed på svareren hans, hvor jeg lirte av meg en lang rekke argumenter for hvorfor han burde komme. «Og dessuten har jeg rødt hår,» sa jeg og slengte på røret. Fem minutter etterpå ringte han tilbake. Det ble kjempebra. Han leste så jeg nesten gråt i studio. Jeg ble så glad, sier hun. Og smiler stort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!