Else Kåss Furuseth tildelt Wenche Foss' ærespris

Får 50 000 kroner. - Det jeg lurer på er om det er skattefritt, sier komikeren.

(Dagbladet): I dag ble Wenche Foss' ærespris delt ut på Hotel Continental. I år ble den delt mellom foreningen Vi som har et barn for lite og komiker Else Kåss Furuseth, som det siste året har gjort seg bemerket i TV 2-programmet «Torsdag kveld fra Nydalen» og i forestillingen «Kondolerer» på Torshovteatret. 

Da Furuseth mottok prisen fra Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad på Hotel Continental i dag, ble hun først og fremst imponert av Arnstads innannonsering.

- Du snakket så høyt og innstendig at jeg lurte på om det var Kongens fortjenestemedalje jeg fikk. Det andre jeg lurer på er om prispengene er skattefrie? sa Else Kåss Furuseth på podiet.

Som mottaker av prisen får hun nemlig 50 000 kroner, finansiert av Se og hør (og ja, selvsagt er det skattefritt).

- Boblende sjarme Æresprisen deles ut årlig rundt Wenche Foss' bursdag, og ble etablert for fire år siden.

- Det er en veldig stor ære, hvis det er lov å være så uironisk, sier prisvinneren.

- Jeg sa til lokalavisa Ullensaker Blad en gang på nittitallet at jeg ville bli Wenche Foss. Men hun var Premier League, jeg er Adecco-ligaen, så dette er nok det nærmeste jeg kommer, fortsatte komikeren.

Blant dem som var møtt opp for å hylle Furuseth under prisutdelingen i dag, var hennes kolleger Morten Ramm og Sigrid Bonde Tusvik fra «Torsdag kveld i Nydalen», sjefen i produksjonsselskapet Feelgood, Thomas Giertsen, og tidligere mottaker av prisen, Hege Schøyen.

I juryens begrunnelse heter det at «vinneren av årets ærespris er en artist med stor originalitet, og med en unik kombinasjon av intelligens, mot, frekkhet, humor og varme. Lekende lett og med en boblende sjarme og sikker timing, leker hun med de mest kontroversielle temaer man kan tenke seg, med alt fra kropp, fedme, kjønn og seksualitet, til romantikk, kjærlighet og død».

- Sorg Prisen skal gå til «en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement - både på og utenfor den kunstneriske arenaen».

Kåss Furuseth har gjort seg sterkt bemerket med blant annet teaterforestillingen «Kondolerer». Den tematiserer selvmord, og hun har snakket åpent om hvordan det rammet hennes egen familie.

- Dette er min historie. Jeg begynte å tenke på å lage forestillingen fordi det er så mange som synes det er vanskelig å snakke om død. Den handler om tida etter man har sagt kondolerer - hva skjer da? Jeg føler meg profesjonell på sorg, sa Kåss Furuseth til Dagbladet i fjor.

«I forestillingen «Kondolerer», som har gått sin seiersgang på Latter, Til Torshovteatret, til Nationaltheatrets Amfiscene, bryter prisvinneren med alle tabuer rundt temaet selvmord. Hjerteskjærende nakent og åpenhjertig deler hun med publikm sine egne smertelige erfaringer i nær familie. Sjelden har vi sett noen være så åpenhjertig og bruke seg selv så ærlig, hensynsløst brutalt og naken på en norsk scene, og sjelden har noen på samme måte lykkes med å vekke både gråt og latter - som Else Kåss Furuseth», skriver juryen i begynnelsen.

Kåss Furuseth er også spaltist i Dagbladet på lørdager.