Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elsker å spille kvinneroller

Hennes smilehull var tilstrekkelig til å avblåse Agnar Mykles krig mot Danmark i 1970. Atskillig sterkere krutt tas i bruk når Ghita Nørby i tre dager gjester Nationaltheatret som fru Alving i Det Kongelige Teaters «Gengangere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn har et nært forhold til Ghita Nørby. Filmer som «Hamsun», «Riget», «Sofie» og TV-serien «Matador» har fått henne på hils med nordmenn. Spesielt rollen som Marie Hamsun gjorde et dypt og varig inntrykk på Ghita Nørby. Hun kan gjerne ha glemt brorparten av alle andre filmroller, men Marie vil alltid følge henne.

- Jeg levde med henne i åtte år, og jeg simpelthen elsker henne. Hun ble dømt både da hun levde og nå som hun er død. Hun hadde en barsk kvinneskjebne og et kjærlighetsliv som ingen vel kan forestille seg. Et stort, verdifullt menneske.

Truet med krig

Forfatteren Agnar Mykle møtte henne aldri, men han mildt sagt fordømte den danske filminnspillingen av «Sangen om den røde rubin».

Han truet med både krig og erstatning, men trakk seinere sitt felttog. «Fordi hun (Ghita Nørby) har smilehull i overleppen.»

- Ha-ha, det der kan jeg ikke huske. Jeg husker i alle fall ikke filmen, for jeg har ikke sett den. Men jeg tror den må være svært dårlig, sier Ghita Nørby.

Fikk kreft

65 år, 90 filmer og gud vet hvor mange teaterforestillinger siden hun så Nyhavns lys, er det fru Alving som nå krever hennes oppmerksomhet.

En av Ibsens sterkeste kvinneskikkelser ikledd Ghita Nørby gjester Nationaltheatret i tre kvelder. Med seg på scenen har hun et dansk superlag fra Det Kongelige Teater.

- Jeg kjenner godt igjen fru Alvings kamp. Det er som Karen Blixen sier, nemlig at alle mennesker blir ulykkelige i livet. Det interessante er hvordan de takler det.

- Du har selv opplevd det ulykkelige med å få kreft?

- Ja, det er synd at det må så mye til før man våkner opp. Men jeg må si at jeg ikke ble hardt rammet. Likevel, og selv om det er åtte år siden nå, er det noe som alltid sitter i.

Beretter historier

- Du har et veldig stort spenn i rollene dine. Hva slags filosofi ligger til grunn for valgene du gjør?

- Spennet kan forklares med at jeg er veldig nysgjerrig på livet. Men den eneste interessen jeg har som skuespiller er å berette historier. Det ytre liv ved yrket interesserer meg ikke. Det kan være både åndssvakt og kjedelig, sier den danske skuespillerinnen.

Dyr terapi

- Jeg kommer fra et kjærlig barndomshjem. Min far var operasanger og mor var pianist. Men hun har alltid vært en dominerende person som har kostet meg mange hundretusen kroner i terapi, sier Nørby halvt i spøk, halvt i alvor.

- Hun likte barn hvis de var søte og snille. Det vil si at hun likte halvparten av meg. Og det er jo egentlig fryktelig å bli oppdratt slik, avslutter Nørby.

I NORGE: I Kveld og i morgen spiller Ghita Nørby fru Alving i Ibsens «Gengangere» på Nationaltheatret.