Elsker å være sammen

Skandinavias største julekonsert er det Tommy Körberg og Carola Häggkvist som står for. To nesten utsolgte Oslo Spektrum venter dem i kveld og i morgen.

Gullstrupene Körberg og Häggkvist har både norsk, svensk og amerikansk på repertoaret. Tidvis blir det litt rocka også.

- Det blir verken Coca-Cola eller Disney, sier Körberg, i en ørliten pause under gårsdagens prøver i Oslo Spektrum, mens Carola øver inn et av sine numre med Oslo Gospel Choir.

Totalt 120 mennesker skal på scenen når «White Christmas» ljomer ut i desemberkvelden.

Tommy om jula:

- Først og fremst en familiehøytid. Fellesskapets høytid. Jeg har litt blandede følelser og tenker på alle som er aleine i jula. For noen er det selvvalgt, men likevel kan det ikke være lett. Og så er det barnas høytid. Alle barns høytid, ikke bare Jesus-barnets. Jula skal gagne alle barn, binde sammen generasjonene. Det er ofte bare i jula at ungene møter besteforeldrene sine. Og så er det all kosen, å smaksette sin egen snaps, det koselige ved å være inne når det er kaldt ute.

Favorittjulesang:

- Den svenske «Jul, jul, strålande jul» og Mel Tormés «Christmas Song». Vi har med begge.

Om julematen:

- I år blir det Stockholm-jul, for vi var hos min kones familie i Tromsø i fjor. Jeg liker all slags julemat. Til og med lutefisk. Med poteter og bacon og alt tilbehøret. Smaskens. Men pinnekjøtt går ikke bra for min del. Jeg har prøvd... Det er ikke lam engang, men gammel sau! Lam og får, det hører jo mer påsken til!

Om julegaver:

- Oi, aner ikke om jeg får tid...

Om Carola:

- Det er ikke alle man passer til å synge sammen med, og det er ikke alle sangerinner som kan synge sammen med andre. Men hun kan! Vi har gjort «Sound of Music» og musikalkonserter i London og Sverige sammen, og nå er det andre året vi gjør «White Christmas» sammen. Det fungerer bra!

Carola om jula:

- Jula er årets høydepunkt for meg. Varmen mellom mennesker, tid for forsoning, kjærlighet og glede. Jula er sjelebot. Juletradisjoner jeg ikke kan klare meg uten er blant annet julekrybben og «Stilla natt». For å få den ultimate julefølelsen skal det være granduft og levende lys, Donald Duck på TV og de nære og kjære i nærheten. Min sønn Amadeus er blitt tre år, og dermed er dette den første jula han vil forstå noe av. Det gleder jeg meg til.

Favorittjulesang:

- Man får mange favoritter i løpet av en konsert på to og en halv time. For meg er «Himlen i min famn» helt spesiell. Erik Hillestad har skrevet den, og jeg sang den inn på plate i Fødselskirken i Betlehem. Derfor betyr den noe helt spesielt.

Om julematen:

- Julskinka med senap. Helsvensk tradisjon!

Om julegaver:

- Åhh... Det har jeg nesten ikke tid til, men jeg får vel kjøpt noe på flyplassene? Ellers får jeg sende ut assistenten min med handleliste.

Om Tommy:

- Vi fungerer bra sammen! Vi har stemmer som kler hverandre, sies det. Det er et privilegium å få jobbe med en stemme som er så naturlig, og som bare griper tak i en. For ham holder det bare å stå rett opp og ned og synge, og det gjør han. Så jeg må ta meg av bevegelsene. Vi har en varm atmosfære både på og utenfor scenen. Nå er det helt ukomplisert, men det har ikke alltid vært det. Tommy har en tendens til å slenge litt med leppa, men det er et tilbakelagt kapittel, sier den svenske sangstjernen.

ROCKA :</B> Noen julesanger er mer rocka enn andre. I kveld synger Carola og Tommy Körberg jula inn i Oslo Spektrum.