Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elsker Björk og lykkepillen

TROLLHÄ TTAN (Dagbladet): Hovedrolleinnhaver Björk og Lars von Trier slåss så busta fyker på settet. Men von Trier elsker stjernen i musikalen «Dancer in the dark»: - Kjerringa er vanvittig begavet, sier regissøren -h øy på lykkepiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke før har von Trier rukket å bli verdenskjent for nøkternhet, lavbudsjett og dogmefilm, så flesker han til med gigaprosjektet til 120 millioner kroner. Björk har rollen som den tsjekkiske Amerika-immigranten Selma, som elsker sang og dans -og islendingen har også komponert musikken til musikalen. Von Trier erobrer hermed den frynsete sjangeren med minst åtte- ti sang- og dansescener.

- Musikalen er mitt nye prosjekt. Jeg vil bryte det stilistiske universet og gi det menneskelige egenskaper.

Sier mannen som blir rørt til tårer av Abbas «Winner takes it all». Von Trier selv har «West Side Story» som personlig favoritt, men har lite å bidra med musikalsk.

Krangling

- Jeg er ukyndig, men lærer hele tida, sier han og overlater alt det musikalske til Björk.

- Hvis jeg kan stole på at hun kan gjøre hovedrollen, må jeg i alle fall stole på at hun kan komponere musikken, sier regissøren. Etter bare tre uker på settet går historiene om krangling.

Den islandske stjernedebutanten har satt seg minst en gang på flyet hjem i sinne. Von Trier bekrefter at det har vært konflikter:

- Hun er sta, sier han.

- Vi har begge vært svært irriterte, men det er det man lærer av resten av livet. I dag er han bare begeistret:

- Hun har tilgang til unike følelser. Hvis ikke dette blir en god film, er det bare min feil, sier han bråkjekt og ydmykt. Björk selv vil ikke uttale seg til pressen før hun er ferdig med filmen.

På lykkepiller

Første del av innspillingen er begynt i Sverige. Som på filmen blir til Amerika. Regissøren selv har flyskrekk. Ikke engang superdoser med lykkepiller får ham til å fly til musikalenes hjemland. De hundre andre fobiene sine har han bedøvet. Von Trier, omtalt som vanskelig og tverr, er usedvanlig fornøyd og anbefaler den nye sjelefreden:

- Jeg tar massevis av Fontex. Det er minst like godt som Prozac og virker sinnssykt bra, flirer han, og fortsetter å juble over hvor bra stemning det er på settet om dagen.

I tillegg til Björk er Peter Stormare fra «Fargo» og Catherine Deneuve med.

KARISMA: Björk er ingen skuespiller, men har nok utstråling til å spille hovedrollen Selma, sier Lars von Trier.
FORNØYD: Lars von Trier er full av lykkepiller.