DEBATT

Elsker du livet, Aksel?

Det kan godt hende at å få barn kan gi livet mer mening. Men er det ikke litt bakvendt å sette et nytt liv til verden for å finne meningen med sitt eget?

USUNN DEBATT:  Om barn gjør oss mer eller mindre lykkelige, er en usunn debatt. Hvorfor? Fordi hvis man får barn for å bli mer lykkelig, legger man en byrde på skuldrene til barnet. Foto: NTB scanpix
USUNN DEBATT: Om barn gjør oss mer eller mindre lykkelige, er en usunn debatt. Hvorfor? Fordi hvis man får barn for å bli mer lykkelig, legger man en byrde på skuldrene til barnet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bør jeg få barn? spør Aksel Braanen Sterri i Dagbladet 16.08. Han svarer på spørsmålet sitt selv, når han skriver at det overhodet ikke frister akkurat nå. Men det virker jo som om han kanskje vil ha det i fremtiden?

Aksel er flink til å vise til forskning som viser hvilke aktiviteter som gjør oss mer eller mindre lykkelig. Hva med å tenke på lykke som en tilstand i stedet for en destinasjon man kommer til ved å utføre aktiviteter? Man kan våkne om morgenen og være lykkelig av den enkle grunn at man fortsatt eksisterer. Woho, jeg lever fortsatt! Lykke er bare en tilstand, og fordrer ikke nødvendigvis at man har gjort A, B og C først, selv om for eksempel reklamebransjen vil ha oss til å tro at det hjelper å kjøpe noe.

Om barn gjør oss mer eller mindre lykkelige, er en usunn debatt. Hvorfor? Fordi hvis man får barn for å bli mer lykkelig, legger man en byrde på skuldrene til barnet. Ingen har bedt om å bli født, og barnet har ikke ansvaret for lykken til foreldrene. Dette utelukker naturligvis ikke at man kan bli lykkeligere av å få barn. Poenget er bare at økt lykke ikke bør være hovedmotivasjonen for å sette et nytt liv til verden. Lykkelig bør man helst være fra før av. Det er tross alt foreldrene som har ansvaret for at barnet er lykkelig, og ikke motsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.