Elsker norske badegulv

De skotske rockerne Mogwai elsker norske oppvarmede badegulv, kebab og spillene på tv-kanalene etter sendetid. I sommer vil de til Quartfestivalen.

Bassist Dominic Aithcison og gitarist John Cummings fra det skotske bandet Mogwai sitter på cafe i Oslo. De er her for å snakke om den neste skiva «Rock Action», som er i butikken i slutten av april. Men siden plata er ferdig vil de heller prate om ferjer og fantastiske Norge.

- Norge er briljant. Folka er pene, kebaben er god og de oppvarma badegulvene er geniale, slår Aitchison fast.

I tillegg til Aitchison og Cummings består Mogwai av gitarist Stuart Braithwaite, trommis Martin Bulloch og multi-instrumentalist Barry Burns. Første gang bandet spilte utenlands var i Norge. Det husker de. Dessuten kan du ta ferja fra Newcastle til Vestlandet. 27 timer ombord på en båt har skottene ingenting mot.

Ferjefyll

- Jeg elsker ferja. Du får 24 timers festing før du er fremme, forteller Aitchison som stort sett tar seg av snakkinga. Men Cummings får fart på talebåndet når han kan fortelle gamle røverhistorier fra fuktige kvelder i ferjebaren. Første tur drakk han altfor mye vodka og tilbød kapteinen å ta resten av vakta på broa.

For to år siden gikk det utover skipspianisten.

- Jeg kasta noen våte klær på pianisten. Han ble forbanna og gikk av scenen. Akkurat det var greit, men jeg fryktet jeg kunne bli arrestert, mimrer Cummings med et smil om munnen.

Dårlig debut

Mogwai startet i 1996, og året etter kom det første albumet «Young Team», ei skive Aitchison og Cummings i dag ser tilbake på som søppel. Under innspillingen sleit bandet med personlige problemer. Mogwais bassist mener det var grunnen.

- Vi hadde det ikke morsomt i studio. Kanskje det er derfor «Young Team» suger.

Men alle band kommer med dårlige produkter, så gutta tar ikke debutalbumet så tungt. Det er gode plater Mogwai lar seg inspirere av.

- Sonic Youth er blant mine favoritter. Men de har også laget noen virkelige dårlige album ved siden av de fantastiske, sier Cummings.

Lyttervennlige

Siden den gang har Mogwai blitt større. Som vanlig har britisk musikkpresse hauset dem opp til det neste store. De er Skottlands ære, postrockere på vei til å bli rockens Beethoven. Skottenes miks av enkle grasiøse melodier og støyende feedback har gått hjem hos kritikere og platekjøpere verden over. Neste cd ut er «Rock Action», et album mer lyttervennlig og mindre episk enn tidligere utgivelser.

- Jeg vet ikke hvorfor det ble slik. Vi hadde masse stoff klart da vi gikk i studio, men det mest bråkete var for dårlig. Det var tilfeldig at plata ble mer avslappet enn de forrige, forklarer Aitchison som sjøl trodde de skulle lage et virkelig feedback-album.

Fint vær i Kristiansand

Mogwai håper de kommer til festival-Norge i sommer. For to år siden var de på Quart. De vil gjerne tilbake.

- Vi vil gjerne tilbake til Quart. Det var en fin festival og været var fint, sier Cummings.

Norske fans får vente å se.

<B>CELTIC-FANS:</B> Mogwai er fra Glasgow der fotballagene Rangers og Celtic deler byen i to. Mogwai støtter Celtic.
PLATEAKTUELLE:</B> 23. april slipper Mogwai albumet «Rock Action».
MOGWAI:</B> Dagbladet.no tok en prat med Dominic Aitchison (nr. 1 fra venstre) og John Cummings (nummer 2). Resten av bandet er Stuart Braithwaite, Martin Bulloch og Barry Burns.