Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elsker røyk og fotball

Emily Watson er en usnobbete, storrøykende fotballidiot. Nå er hun klar for Norge i filmen om den omstridte cellisten Jacqueline du Pré.

Emily Watson er født og oppvokst i storbyen London, og som de fleste briter, er hun utrolig fotballinteressert.

- Jeg er Arsenal-tilhenger, og kapteinen Tony Adams er min store helt. Det irriterer meg faktisk at ikke journalistene spør hvilken klubb jeg elsker når de intervjuer meg, sier Emily Watson.

Emily Watson elsker England og London. Her får hun være seg selv. Hun kan gå på byen uten å bli plaget, og hun kan leve sitt eget privatliv.

- Det er uvant for min egen familie at jeg er blitt filmkjendis, men jeg synes de takler situasjonen veldig bra. De er utrolig stolte av meg og støtter meg når problemene kommer.

Emily Watson møter Dagbladet med en sigarett i munnen. Hun setter seg i sofaen og kjederøyker seg gjennom flommen av spørsmål. Hun er i gang med en ny film - «Angela's Ashes» - der hun spiller en kjederøykende mor.

- Det er virkelig en krevende rolle - ikke minst på grunn av røykingen. Jeg har en stygg historie når det gjelder røyking: Jeg røykte i ti år før jeg la bort sigarettene. Jeg holdt opp i fem år før denne rollen fikk meg til å begynne å røyke igjen. Men jeg lover å slutte etter at filmen er ferdig, smiler hun.

MEN AKKURAT NÅ er Emily Watson aktuell med filmen «Hilary og Jackie» som vises på «Årets filmdager» i Oslo i dag og på norske kinoer om noen uker. I filmen spiller Watson den myteomspunne cellisten Jacqueline du Pré som døde i 1987, 42 år gammel. Filmen, som er basert på boka som Hilary og Piers du Pré skrev om sin søster, framstiller den MS-syke Jacqueline du Pré som en bortskjemt kvinne som krever alt av sine nærmeste. Spesielt omstridt er filmatiseringen av dramaet som utspant seg da Jacqueline du Pré krevde å elske med sin søsters mann.

Ikonet Jacqueline du Pré har fått sår, og det er blant annet Emily Watson som får skylda. Emilys glimrende tolkning av Jackie har befestet hennes plass blant stjernene i filmverden.

- Jeg synes Jacqueline du Pré framstilles på en varm og kjærlig måte, og mye av kritikken er kommet veldig overraskende på meg. Personlig må jeg si at jeg elsker Jacqueline du Pré etter å ha fullført denne rollen, og jeg er stolt av kanskje å ha bidratt til å avmystifisere henne, sier Emily Watson.

EMILY WATSON BLE NOMINERT både til Oscar og Golden Globe etter «Breaking The Waves», som var hennes første film. Hun ble også nominert til årets Golden Globe. Rett til topps, med andre ord.

- Det er selvsagt morsomt å få ros for det man gjør, men jeg må innrømme at jeg er mer interessert i mine framtidige prosjekter. Jeg har vært heldig, og har flere spennende saker på gang, sier Emily.

Hun sier hun hadde flaks da hun endte opp som filmskuespiller. Hun bare var der akkurat da, sier hun om den saken.

- Det er to typer filmstjerner: De som er virkelige filmskuespillere, og de som bare er filmstjerner. Alle skuespillere har ambisjoner om å spille film, men jeg bare var der, sier Emily.

HUN MANGLER SELVTILLIT, sier hun både uventet og plutselig.

Emily Watson forsøker å vurdere seg selv, både positivt og negativt. Hun karakteriserer frykten for det ukjente som en svakhet, men legger til at hennes styrke kanskje er evnen til å konsentrere seg fullt og helt om en klar oppgave.

Hun har foreløpig spilt i få filmer og gjort maksimalt ut av rollene. Nå ønsker hun å spille inn en komedie, noe hun kaller en annerledes opplevelse.

- Men først er det tid for ektemann, familie og venner. Jeg har ikke hatt all verdens tid til å besøke dem mens jeg har holdt på med filmingen, sier Emily.

Hun er gift med skuespilleren Jack Waters, og hun legger ikke skjul på at han må pleies med omhu innimellom rolletolkningene. De to jobber ofte knallhardt på hver sin kant, men forsøker samtidig å gi tida de har sammen kvalitet.

Emily Watson er en av de utrolig mange som ikke kom inn på teaterskolen ved første forsøk, men som har lykkes i yrket. Hun ga først opp forsøket på å entre scenen, og begynte å studere engelsk ved universitetet i Bristol. Men hun fant raskt ut at hun ville gjøre et tredje forsøk på å komme seg til scenen, og for Emily var alle gode ting tre.

HUN KOM INN PÅ TEATERSKOLEN, og løp til banken og lånte 60000 kroner til skolepenger.

- Jeg var overlykkelig, og stolt. Bare vent, sa jeg til vennene mine, om noen få år vil dere se meg på TV!

Men skuespilleryrket krever sitt: Mye reising, krevende roller og oppdrag som slett ikke alltid blir mottatt med jubel.

- Det verste er at man alltid er borte hjemmefra. Selv har jeg bodd åtte måneder på hotell det siste året.

- Det er klart at mine nærmeste lider av å se meg så lite. Og så blir jeg lei og bortskjemt av akkurat den delen av filmstjernelivet. Jeg skjønner at Jacqueline du Pré ble smårar av sitt turbulente liv, sier Emily Watson.

Hun ler av seg selv. Hun blir snart 32 år, og beveger seg lynraskt inn i en livsfase der andre mennesker begynner å snakke om å slå seg til ro.

- Det er litt rart, men jeg er akkurat i ferd med å ta av, sier hun og ler!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media