Elsket lady med nytt hoff

LONDON (Dagbladet): London og gode musikaler hører sammen. Også denne sommeren er det en rekke underholdende, engasjerende og morsomme musikaler å velge blant. Fortsatt er «My Fair Lady» min favoritt, og den har fått nytt ensemble.

  • Alex Jennings har tatt over som professor Henry Higgins etter Jonathan Pryce. Han er en utmerket erstatning, og i motsetning til mange andre Higgins-utgaver - deriblant Rex Harrison - synger Jennings rollen helt utmerket. Joanna Riding er en glimrende Eliza og Dennis Waterman fortsetter som hennes far, Alfred Doolittle. Med sanger som «Wouldn't It Be Lovely?», «The Rain In Spain» og «I Could Have Danced All Night» er et besøk på Drury Lane-teatret vel verd pengene.
  • Abba-musikalen «Mamma Mia» er fortsatt populær. Denne sommeren er det også flere stykker som egner seg for barn og tenåringer, som «Chitty Chitty Bang Bang», om familien Potts og deres flygende bil, på London Palladium og Disneys «The Lion King» på Lyceum.
  • De som ønsker å se noe som er helt annerledes, bør velge «Umoja» - en sørafrikansk produksjon på Queen's-teatret. Her danser og synger unge sørafrikanske artister seg gjennom landets historie ved hjelp av trommer, gospelsang og tradisjonelle rytmer og sanger fra landsbygda. Det hele bindes sammen med en historie som forteller om undertrykkelse og frigjøring. En fest for øyne og ører.
  • Det mangler ikke på godt, tradisjonelt teater, heller. De som besøker London før 27. juli kan få med seg Marie Jones' fabelaktige tragikomedie om protestanter og katolikker i Nord-Irland. Stykket begynner på fotballbanen og handler om da republikken Irland slo Nord-Irland i Belfast i 1993. Det førte til flere sammenstøt og drap. En protestant gjør opprør og blir med Irlands lag til verdenscupen i New York og oppdager at katolikkene faktisk er ganske hyggelige mennesker. Mary Jones bygger nok på egne erfaringer. Hun er født og oppvokst som protestant, men har frigjort seg fra fordommene. Hun skrev også suksessen «Stones in His Pockets», som fortsatt går på teatre verden rundt.
  • Til slutt noen ord om David Hare. Britenes kanskje beste nålevende skuespillforfatter er tilbake på scenen med sitt enmannsshow «Via Dolorosa» om palestinerne i Israel. Hare spiller 33 roller - fra israelsk settler på Vestbredden til palestinsk politiker i Gaza. Han viser oss, som Mary Jones, fanatisme og politisk ensidighet av verste slag, og forestillingen er en teaterbegivenhet med forfatteren i sitt eget stykke.