Elsket og utskjelt

I dag gir Torstein Bugge Høverstad seg i kast med en ny oversettelse av Harry Potter. Til tross for at han kan regne med å bli utskjelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TVEDESTRAND (Dagbladet): Natt til i dag fikk Torstein Bugge Høverstad den foreløpig siste boka om Harry Potter, «Halvblodsprinsen». Han har måttet stå i kø som oss andre. At han innehar jobben med å oversette boka til norsk, gir ingen privilegier.

Nå har han to måneder på seg til å oversette de 650 sidene. Det betyr 12- 15 timers arbeidsdager.-  Det er en slitsom jobb, og ikke ulikt en idrettsprestasjon. Jeg er helt fysisk utslitt når jeg er ferdig. Slett ikke til å være i hus med, sier Høverstad.

Ondsinnet drittsekk

For to år siden kjempet han mot den samme fristen. «Føniksordenen» inneholdt 255 000 engelske ord som skulle oversettes til norsk.

-  Men det gikk. Jeg klarte det med én dags klaring, sier Høverstad.

Det er takket være mye erfaring. Høverstad har oversatt nærmere 200 bøker og teaterstykker gjennom yrkeskarrieren sin.

Men ingen prosjekter har gitt ham så mye oppmerksomhet som Harry Potter. Kreative ordoppfinnelser som rompeldunk og gomper har gitt ham både priser, ros og heder. Men ikke bare.

Kalt drittsekk

-  Jeg er blitt frakjent all min ære, gode vilje og intelligens, blitt kalt drittsekk, ondsinnet og lavpannet. Men det gjør ikke noe. Det er morsommere å bli skjelt ut enn å bli gjespet av, sier Høverstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer