Elstad fikk leserprisen for andre gang

Prisvinneren delte så ut 50 000 kroner til Hilde Hagerup.

(Dagbladet.no): - Alle priser er like ærefulle. Men det er klart at en pris der det står så mange folk bak som her, betyr noe helt spesielt. Det er voksne, oppegående folk som har valgt meg, og det betyr uendelig mye, sier Anne Karin Elstad til Dagbladet.no.

I dag ble hun den første forfatteren til å få Den store norske leserprisen to ganger. Elstad fikk prisen i 2003, for boka «Odel», og i dag fikk hun den igjen, for «Hjem».

Den store norske leserprisen er Bokklubbens egen pris, og over 4000 medlemmer har stemt fram vinneren. Prisen ble delt ut på Det Norske Teateret, etter at skuespiller Laila Goody hadde lest et utdrag fra vinnerboka for bokfolk og journalister.

Solgt to millioner bøker

Elstads navn ble ikke nevnt før utdraget var lest, men det er grunn til å tro at mange hadde gjettet det for lengst. Romanen har solgt i hele 100 000 eksemplarer, og lydboka ble også en suksess.

Elstads har solgt opp mot 2 millioner bøker i Norge, og omtrent halvparten gjennom Bokklubben. Der innehar bøkene hennes 2., 3., 4. og 5. plass på lista over bestselgere gjennom tidene.

- Hva er det som gjør bøkene dine så populære?

- Jeg vet ikke. Kanskje det er noe gjenkjennelig der. Men det som er så flott, er at publikummet mitt er både menn og kvinner, unge og gamle. Etter at denne boka kom ut, tror jeg at jeg har fått like mange brev fra menn som av kvinner. Mange ungdommer skriver også og sier at de liker å lese hvordan besteforeldrene levde. Det er det jeg ville: Å beskrive tida før den blir glemt. Det er en lykke å få slik respekt, sier hun.

DELER PRISEN: Anne Karin Elstad vant Den store norske leserprisen, og skulle gi halvparten av prispengene til et valgfritt, lovende forfatterskap. Hun valgte Hilde Hagerup, som tok med seg sønnen Tomas på prisutdelingen. Foto: MARIE L. KLEVE
DELER PRISEN: Anne Karin Elstad vant Den store norske leserprisen, og skulle gi halvparten av prispengene til et valgfritt, lovende forfatterskap. Hun valgte Hilde Hagerup, som tok med seg sønnen Tomas på prisutdelingen. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

Redd for egotripp-stempel

«Hjem» er den første selvbiografiske romanen hennes, og den handler om oppveksten på Nordmøre på 40- og 50-tallet. I takketalen forteller hun at hun var vettskremt før boka kom ut, og at hun var redd folk ville kalle den en egotripp. Men:

- Prisvinneren var overlegen, sa Bokklubbens redaktør, Tuva Ørbeck Sørheim, før utdelingen.

Prisen er på 100 000 kroner og en skulptur av Erik Killi Olsen. Halvparten av prispengene skal imidlertid vinneren gi til et selvvalgt lovende forfatterskap. Forrige gang Elstad vant, valgte hun Thure Erik Lund. Denne gangen ble det Hilde Hagerup.

- Helt utrolig modent og flott av et så ungt menneske, sier Elstad til Dagbladet.no om Hagerups forfatterskap.

Målløs

Hilde Hagerup var selv bortimot målløs da hun skulle ta imot prisen.

- Det er veldig spesielt å få en slik anerkjennelse fra en så etablert forfatter. Hun har jo vært der under hele oppveksten min. Jeg leste litt av henne på ungdomsskolen, også leste jeg «Maria, Maria» som voksen. Den gjorde inntrykk, sier Hagerup til Dagbladet.no etterpå.

Hilde Hagerup er datter av forfatter Klaus Hagerup og barnebarn til Inger Hagerup. Hun har skrevet tre ungdomsbøker og en voksenbok.

LES OGSÅ:

LESTE UTDRAG: Mange gjettet nok navnet på vinneren mens Laila Goody leste utdrag fra boka. Ikke mindre enn 100 000 har kjøpt «Hjem» av Anne Karin Elstad.
LYKKELIGE VINNERE: Hilde Hagerup var nærmest målløs over at Anne Karin Elstad ville dele leserprisen med henne.
VINNER FOR ANDRE GANG: Anne Karin Elstad vant Den store norske leserprisen i 2003 også.