«Elton er pengegrisk»

TJØME/OSLO (Dagbladet): Thore Elton fikk nesten hele millionarven etter Ferdinand Finne. Nå undersøker kunstnerens gjenlevende søsken om de kan få testamentet kjent ugyldig.

Elton ber om politietterforskning

- Thore Elton fikk nesten alt. Jeg er ikke bitter på Ferdinand, men det er forferdelig å se at broren vår blir trukket ned i søla, sier Edel Finne (86), som sier hun vil innkalle til familieråd.

Finnes nære venn Thore Elton arvet det meste etter den folkekjære kunstneren.

Gjerrigknark

Edel Finn kom hjem fra Spania i helga og fikk nærmest sjokk da det ble kjent at Thore Elton har trykt nye opplag av kunstnerens gamle grafikkserier.

- Dette er et slag i ansiktet. Jeg tar meg forferdelig nær av at Ferdinand blir utsatt for noe så fælt. Elton er en tølper, og i pengesaker er han ussel.

- Han er ufin og pengegrisk - og blir aldri mett, tordner Edel Finne.

- Salget til Molde Kunstforening og utstillingen på Bogstad Gård og auksjonene på Blomquist har gitt ham til sammen åtte millioner kroner.

SJOKKERT SØSTER: Dersom Thore Elton har misligholdt den enorme arven etter Ferdinand Finne, kan tesatmentet bli opmstøtt. Nå vil Ferdinand Finnes søsken vurdere dette. - Jeg vil ikke ha noe med denne Elton å gjøre, sier Edel Finne, som ble sjokkert over det Dagbladet skrev i går.Foto: ROLF STØEN
SJOKKERT SØSTER: Dersom Thore Elton har misligholdt den enorme arven etter Ferdinand Finne, kan tesatmentet bli opmstøtt. Nå vil Ferdinand Finnes søsken vurdere dette. - Jeg vil ikke ha noe med denne Elton å gjøre, sier Edel Finne, som ble sjokkert over det Dagbladet skrev i går.Foto: ROLF STØEN Vis mer

Familieråd

Flere av Ferdinand Finnes søsken og halvsøsken er fremdeles i live. Nå vil Edel innkalle til familieråd.

- Vi skal ha et møte. Hvis regelverket gir oss anledning til å prøve å få gjort om testamentet, vil vi vurdere dette, sier Edel Finne. Hun sier videre at hun ikke kjenner Thore Elton igjen etter brorens død.

- Jeg så ingen pengegriske sider hos Elton da Ferdinand levde. Nå svarer han ikke engang på brevene mine.

Dagbladet hadde avtalt en samtale med Thore Elton i går kveld, men fikk ikke kontakt med Finne-arvingen selv etter en rekke henvendelser.

Mislighold

Høyesterettsadvokat John Christian Elden opplyser til Dagbladet at dersom Finnes familie ønsker å få gjort testamentet ugyldig, må de reise sak i byretten.

Der må de legge ned påstand om mislighold for å få opphevet testamentet. Finnes søsken må vise til at Elton ikke oppfyller forpliktelsene i testamentet.

Elton har i intervju med Dagbladet sagt at det foreligger en rekke plikter i testamentet.

- Det er arveloven som regulerer dette. Det skal mye til å få et testamente kjent ugyldig. Men dersom arvingen har handlet i strid med vilkår i testamentet, kan vedkommende miste arven eller få den redusert, sier Elden.

Forbrukerombudet skal nå undersøke Thore Eltons salgsframstøt.

- Dette kan se ut som ulovlig markedsføring og mangelfull prisopplysning på bilder, sier Bjørn Erik Thon i Forbrukerombudet.

SJOKKERT SØSTER: Dersom Thore Elton har misligholdt den enorme arven etter Ferdinand Finne, kan tesatmentet bli opmstøtt. Nå vil Ferdinand Finnes søsken vurdere dette. - Jeg vil ikke ha noe med denne Elton å gjøre, sier Edel Finne, som ble sjokkert over det Dagbladet skrev i går.Foto: ROLF STØEN