Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmfestivalen i Cannes

Elton John om tilfeldigheten som endret livet hans: - Jeg var lubben og knapt noe stjernemateriale

Ser tilbake på det som han anser som et avgjørende øyeblikk.


MUSIKER: Elton John har endelig fått seg musikkvideoer til flere av sine mest kjente låter. Foto: NTB Scanpix
MUSIKER: Elton John har endelig fått seg musikkvideoer til flere av sine mest kjente låter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANNES (Dagbladet): - Du vet, vi er prehistoriske sier Elton John (70).

Det er forklaringen på hvorfor det ikke finnes musikkvideoer til så mange av artistens mest berømte sanger.

- Prosessen eksisterte ikke den gangen. Vi kom før MTV-generasjonen. Egentlig er jeg glad for det, for da kom det en masse folk som bare skulle lage video og mye av det kunstneriske innholdet forsvant ut av musikken. Men det visuelle kan forsterke en opplevelse, få det til å synke inn i den.

Flyktning laget musikkvideo

Det var noe av dette som var tanken bak da Elton John før jul utlyste en konkurranse for talenter innenfor koreografi, animasjon og film. Deltagerne konkurrerte om å lage de beste musikkvideoene til tre Elton John-låter: «Bennie and the Jets», «Tiny Dancer» og «Rocket Man».

Vinnerne ble valgt på grunnlag av konseptene sine og fikk et budsjett og noen få innspillingsdager, og resultatet ble vist frem under Filmfestivalen i Cannes i går, sammen med filmskaperne: Max Weiland som laget en levende film til «Tiny Dancer», Jack Whiteley og Laura Brownhill som koreograferte sin video til «Bennie and the Jets», og historien opphavsmannen selv sa berørte ham mest: Den iranske flyktningen Majid Adin som laget en animasjonsfilm til «Rocket Man» etter å ha vært i seks måneder i jungelen i Calais, og mente sangen om å reise ut i verdensrommet også kunne beskrive hans egen følelse da han kom til Europa.

Ny video til "Bennie and tHe jets", laget av Jack Whiteley og Laura BrownhillVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Elton John presenterte filmene sammen med Bernie Taupin, tekstforfatteren han har jobbet med i femti år. De to møttes ved en tilfeldighet.

- Han var sytten og jeg var tyve, mimrer Elton John.

- Jeg var i et slags soulband, som spilte på cabareter mens folk spiste middag, og jeg hatet det. Jeg hadde ikke begynt med musikk for å holde på sånn.

- Magisk flaks

Så da han så en annonse i avisen som etterspurte sangere og låtskrivere, svarte han på den.

- Jeg var lubben og knapt noe stjernemateriale, men jeg tenkte jeg skulle ta sjansen. Jeg troppet opp på et kontor og sa at jeg kunne synge, men ikke skrive sangtekster. Der var det en fyr som rakte meg en konvolutt og sa se på dette, denne fyren har sendt inn noen sangtekster. Og det var Bernies tekster. Jeg leste dem og likte dem og begynte å sette musikk til dem. Dette var i året da Procol Harum var store og det hele var ganske esoterisk. Der var denne fyren som bodde på en gård i Lincolnshire.

Ny video til "rocket man", laget av majid adinVis mer Vis mer

Elton John ser tilbake på det som et avgjørende øyeblikk.

- Det var helt magisk. Den typen flaks som gjør hele opplevelsen mer vidunderlig og får deg til å sette større pris på det som har hendt.

De har alltid og med ytterst sjeldne unntak jobbet på samme måte.

- Alle sangene mine kommer opprinnelig fra Bernie, sier Elton John.

- Når han er ferdig med teksten, går jeg inn i et annet rom og skriver melodien. Vi har jobbet sammen i femti år og aldri vært i samme rom når vi jobber. Det har vært så spennende hele veien, for jeg vet aldri hva slags fortelling jeg kommer til å få.

Han er fremdeles alltid på utkikk etter noe nytt, forteller han.

- Det som er nytt får deg til å føle meg topp. Det inspirerer meg. Og det trener ikke være musikk, det kan være film eller en velskrevet avisartikkel. Den neste generasjonen må være bra, for verden er et drittsted for øyeblikket. Men jeg elsker energien og adrenalinet de nye ungene kommer inn med. Det er det samme adrenalinet som vi hadde da vi var unge.

Om de tre musikkvideoene legger han til:

- Det er egentlig som å gi sangene botox.

Hele Norges coronakart