Elton John ut mot Bush

Amerikanske artister skremmes til taushet, hevder Elton John.

-  Artister som kritiserer president Bush eller krigføringen i Irak, risikerer å få sine karrierer ødelagt, sier Elton John i siste utgave av det New York-baserte magasinet Interview. Dette tror han har ført til en frykt blant amerikanske artister for å ta offentlig stilling til politiske spørsmål.

-  Ting har forandret seg i USA. Jeg tror ikke vi har sett en periode hvor frykten spiller en like stor rolle som nå siden mccarthyismen i 50-åra, sier han.

Han sammenlikner dagens situasjon med 60-tallet, da artister som Bob Dylan, Pete Seeger og The Beatles fritt skrev og snakket om hva som foregikk i samfunnet.

-  Det samme skjer ikke nå, denne våren har vi knapt sett noen amerikanske antikrigskonserter, sier han.

Mindre ytringsfrihet

Elton John mener at artister er redde for å snakke på grunn av Bush-administrasjonens «bølletaktikk» når det kommer til ytringsfriheten.

Han bruker bandet Dixie Chicks som eksempel på hvordan motstand mot Bush har blitt mottatt. Etter at country-gruppa offentlig viste sin avsky mot presidenten, ble de møtt med voldsomme reaksjoner.

-  De ble behandlet som om de var ikke-amerikanske, selv om det faktisk er deres rett å kunne mene hva de vil om en folkevalgt president, sier Elton John.

Artiststøtte til Kerry

Elton John er ikke den første artisten som kritiserer president George W. Bush. Amerikanske kolleger som Leonardo di Caprio, Whoopi Goldberg og Tom Hanks er alle erklærte Bush-motstandere, og gir sin støtte til hans motkandidat John Kerry.

Dette har ikke gått upåaktet hen, Whoopi Goldberg ble dumpet fra en reklame for et slankemiddel for sine uttalelser om USAs sittende president. De egner seg visstnok ikke på trykk.

UTE: Whoopi ble fjernet fra reklame.
REDDE: Elton John mener at amerikanske artister er redde for å ta stilling til politiske spørsmål på grunn av Bush-administrasjonens «bølletaktikk».
BOIKOTT : Dixie Chicks fikk svi da de viste sin avsky mot president George W. Bush.