- Elvis hadde likt seg her

KRISTIANSAND (Dagbladet): Mens Elvis er en død legende, er gitaristen hans, James Burton, en høyst levende en. Han tror Kongen hadde likt Elvis-festivalen.

- Elvis hadde elsket å være her. Han snakket alltid om å reise til Europa og holde konserter i land som Norge og Sverige. Men vi hadde så stramt opplegg i Statene. Det ble aldri tid, sier James Burton (63) til Dagbladet.

Burton er mannen Elvis ringte i 1969 for å sette sammen det som skulle bli hans legendariske backingband på 70-tallet, Taking Care of Business (TCB). Men Burton har ikke bare spilt gitar med Elvis. Det ville tatt en egen artikkel bare å ramse opp alle stjernenavnene. Men for å nevne noen han har spilt med: Frank Sinatra, Roy Orbison, Johnny Cash, John Denver og Jerry Lee Lewis.

- Den eneste jeg ikke har spilt med, er Barbra Streisand. Jeg var opptatt den gangen de ville ha meg i studio med henne, sier Burton.

Aldri lei

24 år etter at Elvis døde, skulle man kanskje tro Burton var noe lei av å spille Elvis-musikk og snakke om Elvis hele tida. Men nei.

- Jeg blir aldri lei av verken å snakke om eller spille Elvis. Jeg elsker musikken hans. Elvis var en fantastisk, snill og kristen mann, sier Burton.

En jumpsuitkledd Elvis og TCB-bandet spilte hundrevis av konserter på hoteller i Las Vegas på 70-tallet. Elvis var verdens største entertainer, men kanskje ikke så mye av en rock'n'roll-rebell lenger. John Lennon har sagt at Elvis i praksis døde da han gikk i militæret i 1958.

- For meg er de ulike tiårene uinteressante. Jeg setter ikke noen periode i Elvis' liv foran noen andre. Jeg liker Elvis uansett tidsperiode. Musikken og stemmen hans holder uansett, sier Burton.

Eksklusivt selskap

Selv ble Burton innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i mars i år. Han spiller fortsatt med en rekke band, og TCB eksisterer fremdeles. I august starter en turné i USA der Elvis synger på storskjerm, og hans gamle band komper fra scenen.

I kveld står Burton på scenen på Elvis-festivalen i Kristiansand sammen med en annen av Elvis' legendariske støttespillere, vokalgospelgruppa The Stamps. Samme med veteranene er også nordmannen Dag Ellingsen, som har samarbeidet med James Burton på sin siste plate.

<B>GITARHELT:</B> James Burton fant på riffet til «Susie Q» som 14-åring.