Elvis lever!

KRISTIANSAND (Dagbladet): I helga steg Elvis ned fra himmelen til jorda og Sørlandshallen i Kristiansand. Rockekongen brukte fallskjerm.

Det var ikke mange på Elvis-festivalen i Kristiansand. Men innsatsen og interessen fra entusiastene som møtte, var det ingenting å si på. Med tanke på at Elvis har vært død i 24 år, er det bemerkelsesverdig i hvilken grad - og i hvilke former - han lever videre.

- Myten Elvis er større enn mannen. Elvis bor i alle, i hele kulturen. Jeg er her for å hylle Elvis-myten. Og for å ha det moro, sier Margarita Marhaug.

Et tverrsnitt

Hun var eneste kvinnelige Elvis-imitator på Elvis-festivalen i Kristiansand i helga. Som del av kunstneren Aslaug Moi Frøysnes' kunstneriske Elvis-prosjekt. Marhaug og hennes med-Elviser har vært Elvis overalt denne helga. På byen. På stranda. På hotellet.

Majoriteten av dem som beveget seg mellom am-cars, salgsboder, Elvis-effekter og imitatatorer i Sørlandshallen har sannsynligvis en mindre sosiologisk og kunstnerisk tilnærming til fenomenet de er en del av.

- Våre 1400 medlemmer representerer et tverrsnitt av befolkningen, forteller Arne Metzner. Han sa opp jobben som kontorsjef ved Rikshospitalet for å bli daglig leder for den norske Elvis-fanklubben Flaming Star.

- Er ikke Elvis-interessen på vei ned nå?

- Det har jeg ikke inntrykk av. Vi hadde riktignok noen flere medlemmer i åra rett etter at Elvis døde, men merker nå at stadig flere yngre melder seg inn, sier fanklubb-lederen.

Surrealistisk

Å havne på tilskuerplass på en Elvis-festival med Elvis-imitatorkonkurranse er en surrealistisk opplevelse. For her får du Elvis i alle mulige formater. Noen har gjort seg virkelig flid i å likne Kongen, både i kles- og sangstil. Andre imitatorer ser til forveksling ut som hvem som helst. Mange av dem høres i hvert fall ikke ut som Elvis. Noen kan også synge. Men på scenen skal de.

- Imitatorene får poeng for stemmen, for kostymene, for the look, the movements, how natural, forklarer Elvis-sjef Kjell Elvis konkurransedeltakerne og publikum fra scenen. Av en eller annen grunn går det mye i engelsk når Elvis-imitatorer snakker på scenen.

Men det er kanskje naturlig. For i helga var Sørlandshallen en liten stat i Sørstatene, USA.

<B>SOM GUD:</B> Enkelte hyller Elvis som Gud. Aslaug Moi Frøysnes har laget alter.
<B>SOM ASIAT:</B> Apollo Papp fra Filippinene er en forgylt Elvis.
<B>SOM BARN OG HUND:</B> Slik ser Elvis ut som barn. Og som hund.
<B>SOM TATOVERING:</B> Er du fan nok, tatoverer du Elvis inn på overarmen.
<B>SOM FALLSKJERMHOPPER:</B> Fire Elviser kom dalende ned fra skyene. Kjell Elvis var i himmelen.