Elvis og Fantomas

«Rio Bravo» USA 1959 Terning6 Regi: Howard Hawks

Fantomas Collection» Frankrike 1964-1967 Terning4 Regi: André Hubinelle

DVD: Elvis Presley som skuespiller? Han har vel ikke akkurat det helt store rennoméet i filmbransjen. Men han manglet ikke ambisjoner. Han lærte seg replikker fra filmene til sine forbilder James Dean og Marlon Brando utenat og var en ivrig kinogjenger livet ut. Desto mer deprimerende var det at Elvis først og fremst ble brukt som helt i filmer med idiotiske klisjemanus.

I disse dager kommer en stor del av Elvis’ Hollywood-katalog ut på DVD i Norge. Alt er ikke like håpløst. Filmer som «Blue Hawaii» (1961), «Fun in Acapulco» (1963) eller «Viva Las Vegas» (1964) er brukbare som musicals betraktet. Men selv om Ursula Andress og Ann Margret kaster glans over de to siste av disse, byr filmene i likhet med Elvis-filmer flest på store prøvelser - hvis de da ikke betraktes som en slags kitchy kalkun-pop art.

ET AV UNNTAKENE - sammen med ikke nylanserte filmer som «Flaming Star» (1960) og «Wild in the Country» (1961) - er «King Creole» (1958). Film Noir-ekspert og «Casablanca»-regissør Michael Curtiz får makismalt ut av den unge Elvis, der han rives mellom tvilsomme nattklubbeiere, en lys og en mørk kvinne og en bekymret far (Walter Matthau!) i New Orleans. Historien er bygd på romanen «A Stone for Danny Fisher» av Edna Ferber, som også skrev romanen bak James Dean-filmen «Giganten». Fortellingen om den unge, trassige, opprørske og lidenskaplige sangeren Danny Fisher er fanget inn i kontrastfyllte svart/hvitt-bilder. Soundtracket har et av Elvis’ beste film-låtvalg, med perler som «King Creole», «New Orleans» og «Trouble». Filmen er et musikalsk noir-drama, en light-utgave av et Tennessee Williams-stykke - fullt av løfter om Elvis’ skuespiller-talent som dessverre aldri ble innfridd.

TO STERKE populærsangere dukker også opp i spesialutgaven av den suverene western-filmen «Rio Bravo». Rick Nelson og Dean Martin er begge assistenter for sheriff John Wayne i denne spektakulære eventyrfilmen. Denne utgaven rommer historiske kommentarer fra Richard Schickel og regissøren John Carpenter, dessuten et 55 minutter langt, frodig portrett av regissøren Howard Hawks, en film om opptakene til Rio Bravo og en snutt om landskapet. En flott utgave av filmen der Dean Martin gjør en kraftprestasjon som alkoholiker som sliter med verdigheten.

MIDT PÅ 1960-tallet dukket filmserien om den franske forbryteren Fantomas opp, med tøffingen Jean Marais og klovnen Louis de Funes i hovedrollene, som henholdsvis maskeringskunstner og klønete politimann. Action-scenene er veldig 60-talls, men filmene er utført med atskillig Olsenbande-aktig sjarm. De bygger på Fantomas-bøkene, populær pulp fiction fra begynnelsen av forrige århundre, som i all sin svarthumoristiske absurditet etter sigende skal ha inspirert både surrealister og dadaister. En tre filmers boks slippes denne uka, og har du sans for nostalgi, slapstick og eventyr, er dette noe for deg - og kanskje ungene dine? Hvem vet?

Også denne uka: «Benny Hill 1-4», «Little House On The Paririe», «Iron Eagle 2» «La Famiglia», «Miami Vice - Sesong 3», «Red Sonja», «Raw Deal», «Svein og Rotta og UFO-mysteriet», «The Doom Generation», «Volunteers», «Torpedo»(Norsk TV-serie), «Simpsons - Sesong 10».