Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elvis rydder opp

Treffsikker thriller om sjalusi og galskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Robert Crais hører til den nyere generasjonen av hardkokte krim-humorister, hvor treffsikre replikker leveres like kontant som kuler og knyttnever. Særlig i de første Elvis Cole-bøkene var denne svarte komikken tydelig (de ble i sin tid gitt ut på Tiden i Norge), etterhvert har tonen i Crais bøker blitt mindre fleipete. Det er den også i «Elvis Cole - den siste fryktløse detektiv», selv om den norske tittelen høres ut som en parodi.

Comeback

Boka, som kom ut i USA i 2003, var den første om Elvis Cole på fire år, et slags comeback for privatetterforskeren i L.A. I årene mellom skrev Crais to andre thrillere, og en av hovedpersonene i disse, bombeeksperten Carol Starkey fra «Dødens autograf», har også en sentral rolle her. Men mest av alt dreier det seg om privatlivet til Elvis, han har fått advokatkjæresten Lucy til å flytte fra New Orleans til Los Angeles med sønnen Ben, men det har langt fra vært vellykket.

Blir presset

Ben blir kidnappet fra huset til Elvis, og helvete er løs. Kidnapperne sier at det er en hevnaksjon for noe Elvis gjorde i Vietnam, men Elvis aner ikke hva de snakker om. Uansett begynner Lucy å tvile på ham. Bens steinrike far Richard reiser til L.A. med sitt eget etterforskningsteam, og kommer øyeblikkelig på kant med Elvis. Både Richard og L.A.-politiet vil presse Elvis ut av saken, derfor må han kontakte sin medhjelper Joe Pike for å få framdrift.

Sjarmerende og ubehagelig

Pike er en av krimlitteraturens mest originale sidekicks, en aldeles uvirkelig kreasjon, en «good guy» med tydelige psykopatiske trekk og helt urokkelig i sin lojalitet mot Elvis. «Den siste fryktløse detektiv» er en barsk og realistisk thriller, med et handlingsforløp som kan sette en støkk i hvem som helst. Den presterer å være både sjarmerende og ubehagelig på samme tid, der den trekker leseren inn i en verden hvor svik og bedrag nærmest er uten ende og hvor bare en fryktløs detektiv kan rydde opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!