Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elvis som uskyldig mammadalt

Line Blikstad nye roman er vellykket, om ikke akkurat lystig lesning.

SATSES PÅ: Line Blikstads andreroman «New Frontier Hotel» er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SATSES PÅ: Line Blikstads andreroman «New Frontier Hotel» er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

||| BOK: Mange hemmeligheter skjuler seg i Line Blikstads nye roman. Den største er Elvis` rolle som uskyldig mammadalt i en scene på «New Frontier Hotell». Der gjorde Elvis en tidlig konsert
i 1956.

Den ble hans første fiasko, og det skulle gå 13 år før Elvis igjen sto på scenen i Las Vegas — denne gangen med et heidundrende
comeback. Hotellet ble revet i 2007, og Blikstad har brukt det som historisk ramme rundt
denne skjebnetunge romanen.

Skjebnesvangert møte
I 1950 føder norske Edith en sønn utenfor ekteskap. Hun overlater ham til foreldrene og reiser til USA. Der treffer hun, foruten unge Elvis, også fotografen Evert. Han tar henne med til Sverige, de leier en gammel villa, henter hennes seks år gamle sønn, får to barn til, og starter et liv der. Det skal bli skjebnesvangert.

For åtte år siden debuterte Blikstad med «Til Ester». Hennes andre roman har åpenbart ikke falt henne lett å skrive. Det skal den heller ikke være, og hun er blant dem som spåes et gjennombrudd med den vanskelige andre romanen. «New Frontier Hotell» er valgt som Hovedbok i Bokklubben Nye Bøker, og Blikstad som nykommeren de har valgt å satse på i år. Det er et ikke et dårlig valg.

Incest, drap, alkohol
Selv sier Blikstad at Monika Fagerholm er blant hennes yndlingsforfattere. Det er tydelig i denne boka, både tematisk og fortellerteknisk. Blikstad berører skjebnetunge og betente temaer som mulig drap, incest, alkohol. Hovedhendelsen er en scene der Evert forsøker å kvele Liv, for så å dra sin vei for godt.

Romanen sirkler inn hendelsen, og forsøker å gi et svar på hvorfor. Svaret berører hele familien: To små søsken som forsøker å rekonstruere foreldrenes ulykkelige kjærlighet, og begår handlinger som grenser mot det incestiøse. En trettenåring forfører en voksen mann. En bror gjør søsteren til krøpling. Her er uroskap, hjelpeløs kjærlighet og like hjelpeløs taushet. Det siste blant annet formulert i en hjerteskjærende scene mellom Evert og Edith.

Kvinneliv og uro
Hovedtemaet er likevel, igjen som hos Fagerholm, kvinneliv: Ediths uforklarlige uro og tilkortkommenhet overfor barna, noe som også var tema i «Til Ester». Journalisten Blikstad, som er utdannet ved Nordens Författarskola Biskops Arnö, har en proff penn og er teknisk dyktig. Romanen fortelles i sirklende tilbakeblikk der temaer taes opp igjen fra andre vinkler. Blikstad gir stemme til alle de fem familiemedlemmene, og bruker elegant fotografiet som bilde på hvor mange sannheter som kan ligge bak en enkelt hendelse.

Personlig mener jeg boka kunne klart seg godt uten Elvis skjebnesvangre gjesteopptreden. Men han forstyrrer heller ikke, og bruken av tekstene hans er elegant nok. I en bok med et stort geografisk og tematisk spenn, og med hendelser som grenser mot det spektakulære. Men der Blikstads lavmælte sobre språk holder igjen.

Dette er ikke akkurat lystig lesning, og avslutningen likner en gresk tragedie.

SENTRAL: Elvis Presley spiller en sentral rolle i Line Blikstads nye roman. Foto: Betmann / Reuters / SCANPIX
SENTRAL: Elvis Presley spiller en sentral rolle i Line Blikstads nye roman. Foto: Betmann / Reuters / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media