Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Elvis svever!

På Gardermoen landet Karasjok-Elvis. På E6-en ventet Kløfta-Elvis. I Fredrikstad svevde kongen som en vektløs gud. Elvis-kunstneren Aslaug Moi Frøysnes gjenoppsto i går med sin sjuende Elviskunst-performance.

Høstutstillingen ville aldri ha Aslaug Moi Frøysnes' monument av den hodeløse, nedfrosne rockelegenden. Ryktene sier at hun hadde for tette bånd til kunstobjektet sitt. I ekte Elvis-ånd gjenoppsto kunstverket i går.

- Elvis har gjort så mye for meg, jeg spør hele tida meg selv hva jeg kan gjøre for ham, sier kunstneren i den hvite limousinen, klemt mellom Karasjok-Elvis og Kløfta-Elvis.

Stive hofter

Verken Elvis fra Karasjok eller Elvis fra Kløfta synger. Begge er Aslaugs verk. For penger fra Kulturrådet, Kulturfondet og Norske billedkunstnere, fraktet hun fredag Karasjok-Elvis gjennom Norge på turistklasse. På Gardermoen ventet en fet bil. Geir Karl Karlsen landet i Elvis-autentisk Black Butterfly-drakt, som kunstneren har sydd.

- Jeg beklager at jeg har trent lite med hoftekniksene, rock-around-the-clock-hofta stivna i kuldehelvete, sier Karlsen på vei inn i bilen. De skal rekke bowlingen i Fredrikstad før utstillingen åpner.

Aslaug «Elvis» Frøysnes rydder bort Rimi-posen med øl fra skinnsetet slik at skriveblokken og journalisten kan få plass i limousinen. Fotografen ligger på hjul i egen bil. - Dere passer jo perfekt i performancen min, roper hun. - Elvis hadde jo alltid presse rundt seg, journalistene var en del av livet hans helt til han døde.

I Østfold er tettheten av Elvis-platesamlinger like høy som frekvensen av 50-talls Buick-er. Aslaug har invitert Amcar-klubbene på vernissage. Kjellvis fra Lyngdal skal synge.
- Ordentlige Elvis-fans har ikke så mye til overs for oss. Imitatorene har lav status. Fansen tror vi gjør narr av Elvis, sier Karasjok-Elvis, idet bilen ruller inn foran kunstnersenteret i Fredrikstad. Aslaug har møtt platesamlerne før:

- De moderate liker ikke oss som spiller på det religiøse ved Elvis.

Religion

Hver Elvis' dødsdag siden 1977 har hun kledt seg i svarte sørgeklær. Hennes første Elvis/Jesus-prosjekt var å la kongen gå på Lille Lundgårdsvann i Bergen. Noen nattbadere mente de så Jesus der ute, svømte ut og klamret seg så hardt til kroppen at Elvis sank ned i vannet. Både presse og politi var med på leteaksjonen, inntil en dykker fant Elvis sveve over seg med armene profetisk utstrakt.

Hun åpner døren inn til mausoleet. På en marmorsokkel svever Elvis i isblokk-liknende glasskasse. Han mangler hode, men drakten er av utsøkt materiale.
- Dette er det som er igjen, staffasjen, det vi husker. Men nå har han steget opp fra marmorkisten, og holder på å sprenge seg ut av isen, forklarer Aslaug. Hun har selv montert originale lydklipp for å få kongen i tale: «Nå reiser jeg og blir borte en stund. Jeg gleder meg til å komme tilbake,» lyder det i rommet.

Mandag er det Elvis-konsert i Oslo Spektrum. Kongen selv dukker opp på storskjerm. At Jesus-Elvis dukker opp tre dager før er ikke planlagt, forsikrer kunstneren. Men legger til:

- I Elvis' ånd kan dette godt være skjebnestyrt. Han lever jo videre selv om han er død.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media