EM handler om EM

LANAKEN (Dagbladet): Hva er virkelighet? Det er dokumentert som en naturlov at byråkrati tenderer mot å handle om byråkrati, at TV mer og mer handler om TV, at politikere bruker mer og mer tid på selve det politiske system, at alt til slutt bare handler om at det handler om det det handler om.

  • På en avsides campingplass dypt i en belgisk skog har jeg trukket meg tilbake i bobilen for å finpusse i fred og ro på høstens diktsamling. Da ringer en vennlig kar fra Verdens Gang. Han har fått ned på faks en artikkel i gårsdagens Fædrelandsvennen om at det i den samme bobilen også arbeides med en bok om en fotballspiller som befinner seg på et spillerhotell i nærheten for å lade opp til søndagens EM-kamp mot Jugoslavia. Om han kan komme en tur med fotografen og skrive om det? Nå i formiddag. Naturligvis.

Så ringer TV2. De er i strøket for å lage stoff om EM. Det gjaldt denne boka. I formiddag? Velkommen.

Agderposten har jeg allerede avtale med. Den samme formiddagen.

  • Det står en bobil tre meter unna med to hyggelige mennesker som snakker norsk. De viser seg å være fra Vårt Land. Men journalisten er om noen timer på vei hjem til Norge for å begynne i en ny jobb som informasjonskonsulent i det forlaget som utgir boka.

I stedet for å skrive den femte artikkelen på tre timer om en bok om en av spillerne i det fotballmesterskapet journalistene skriver hjem om, velger han å tørrtrene litt på høstens utfordringer.

Fra sin bobil følger han en reportasjeleder, fire journalister, tre fotografer og en fjernsynsprodusent i virksomhet rundt nabobobilen.

  • Åpner vi en utenlandsk avis, leser vi i hovedsak om det EM vi er her for å skrive om. Passerer vi en TV, ser vi reportasjer fra det EM vi er her for å lage reportasjer fra. Går vi via laptop-en inn på hjemmesiden til en norsk avis, leser vi de artiklene vi selv eller kollegaene har skrevet.

Men er det ikke mulig å få et bilde av ikke bare forfatteren, men også fotballspilleren, i bobilen, når han nå likevel er innom daglig for å tenke på annet enn det vi alle går rundt og tenker på?

Fotballspilleren er snill, men bestemt. Nei, det får bli i neste uke, etter gruppespillet. Men alt må skje i formiddag.

Til slutt er bare Agderposten igjen. Det er rart med gamle kjente. Vi rusler bort til campingkafeen.

  • Og hvem sitter der, om ikke fotballspilleren og en hyggelig fyr med lydbåndopptaker.

P4? Nei, han er fra Universitet i Bergen. Medieforsker. Sendt til EM for å skrive en forskningsrapport om medienes virksomhet under EM.

Til slutt er ingen igjen. Forfatteren og fotballspilleren går til bobilen. Lukker døra og åpner kjøleskapet. Hva er virkelighet?

I morgen er det en lårmuskel.

  • Håvard Rem følger fotball-EM for Dagbladet fra sin bobil.