EM kan bli uten kommentator

Kveldsnytt i kveld kan bli det siste NRKs journalister byr på på lange tider. Ved midnatt går meklingsfristen ut, og NRK-journalistene kan komme til å streike for å få samme lønn som journalister i andre mediebedrifter.

En streik blant NRKs journalister vil blant annet ramme alle som gleder seg til Arne Scheies fotballkommentarer under fotball-EM.

- I radio blir det stort sett tause kanaler og i TV vil man måtte ta ut en masse programmer. Det vil avhenge av hvem som er sendeleder for fotball-EM om det blir bilder fra kampene eller ikke, dersom det skulle komme til streik, påpeker klubbleder Eva Stabell overfor NTB i kveld.

Journalistlagets redaksjonsklubb i NRK kunne i ettermiddag ikke si noe om hvilken vei det bærer, og i korridorene hos Riksmeklingsmannen vandrer meklingsmann Geir Engebretsen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere med pokeransikt.

- Gapet har økt

Journalistlagets informasjonsleder hos NRK, Knut Magnus Berge, sier til Dagbladet.no at journalistene setter alt inn på å ta igjen lønnsgapet som er mellom NRK-journalistene og journalistene i de ti største mediebedriftene i Norge.

- Vi mener at NRK og Einar Førde har lovet oss at vi skal ha en lønn som tilsvarer gjennomsnittet i de største mediebedriftene, sier Berge. - Vi skrev en avtale etter streiken i 1990. Den gangen lå NRK-lønningene vel 50.000 lavere enn andre journalistlønninger.

- På grunnlag av denne avtalen har vi klart å holde følge i inntektsutviklingen fram til i fjor, men i år har gapet økt med 8200 kroner. Dette gapet vil vi ta igjen, og på toppen forventer vi et all right lønnsoppgjør.

Selv om NRK-journalistene fram til i fjor fulgte andre journalister i lønnsutviklingen, ligger de fortsatt gjennomsnittlig vel 60.000 kroner lavere i lønn.

Vel 1400 journalister i NRK blir tatt ut i streik dersom meklingen ikke fører fram. Hvis arbeidsgiverne i 7. etasje og journalistene i 9. etasje hos Riksmeklingsmannen ikke blir enige i kveld, kan Ingolf Håkon Teigene få det ærefulle oppdraget med å si takk for denne gang i kveldens siste nyhetssending.

EM UTEN SCHEIE: I kveld kan NRK-streiken være et faktum. Da blir det ikke noe Scheie under EM.