emil fra rockeberget

Da han gikk i femteklasse, spilte musikklæreren «Heroin» i timen. Siden har ikke Emil Nikolaisen vært den samme.

EN TEKSTMELDING: «Viktig å presisere at serena er et band og at visse medlemmer setter preg på lyden med sin personlighet... Emil».

DAGEN FØR Emil Nikolaisen (25) denne sendte SMS\'en, hadde hadde han gumlet cajunburger på bar i hovedstaden sammen med FREDAG og snakket om Serena Maneesh. Og nå var han altså redd for at han skulle framstå som Prince.

For det er blitt hvisket og tisket om «soloprosjektet til Emil fra Silver» i Oslos indierockmiljø i lange tider. Nå er det her. I EP-format, og dessuten Øya-aktuelt.

Etter nesten fem år bak trommesettet i Hølands, og muligens også Norges, beste popband The Loch Ness Mouse og som låtskriver og trommis for kristenglampønkerne Silver, trår Emil Nikolaisen nå fram i rampelyset. Med glidende og gnurende gitarer og psykedeliske vokalpartier og djerve rockideer som simpelthen bare måtte ut. I følge ham selv.

- Jeg måtte bare sette av tid til meg selv til slutt. Og så måtte jeg finne folk som forstår hvor jeg vil, og som er villige til å hjelpe meg dit, forklarer han.

EMIL KOMMER FRA bibelbygda Moi like ved Flekkefjord. Han er eldst i en søskenflokk på sju, som ble foret opp på Fretex-klær, gudstro og store mengde musikk. Emil begynte å spille piano da han var fem. Bror Ivar (23) er frontfigur i Silver. Søster Elvira (22) var med i Emils gamle band Royal, som ga ut albumet «My Dear» på den svenske indielabelen Soundscape i 1998. Og søster Hilma (20) er med i Øya-klare Umbrella, og har i tillegg overtatt trommestolen etter Emil i The Loch Ness Mouse.

- Det var stor åpenhet i min familie. Alle bandene vi var med i fikk øve hjemme hos oss. Vi spilte AC/DC parallellt med hippiemusikk og kirkesang, erindrer Emil.

- Men det var tøffe tak, for på Moi var rock og denslags djevelens musikk. Samtidig fantes det et slags ortodoks rockmiljø der også, som beskyldte oss for å dekke dårlige musikkferdigheter bak støy og fuzzpedaler. Vi ble uglesett på alle kanter.

EN ENKEL BESKRIVELSE av musikken til Serena Maneesh er at det låter som en krysning av Velvet Underground og shoegazerrocken fra tidlig 90-tall. Emil er enig.

- Jeg husker at musikklæreren spilte Velvet Underground for oss i femklasse. Hun satte på «Heroin». Jeg hadde aldri hørt en lignende lyd. Jeg gikk rundt i flere dager med en absurd sinnstemning. Det henger igjen i musikken min, helt klart. Det er Velvet Underground og pønk på den ene sida og Gershwin på den andre. Og My Bloody Valentine midt inni. En deilig kollisjon, synes jeg.

Serena Maneesh debuterer med EPen «Fixxations» på mandag 5. august. Onsdag 7. august spiller de på Betong i Oslo, som en del av Øyafestivalen. Emil Nikolaisen er dessuten albumaktuell på «Key West» med The Loch Ness Mouse.

<B>TUNNELVISJON:</B> Serena er et spansk jentenavn, Maneesh et indisk etternavn. Serena Maneesh er norsk-svenske og livedebuterer på Betong i Oslo på onsdag. Emil Nikolaisen er sjefsvisjonæren i bandet.