Ny BBC-serie, «Apple Tree Yard»

Emily Watson rystet etter voldtektsscene

Rollefiguren hennes voldtatt i BBC-serien «Apple Tree Yard».

KVINNER OG SEX: Emily Watson spiller i BBC-serien «Apple Tree Yard». Der blir hun voldtatt, og der har hun dampende, erotisk sex. Foto: Ken McKay/ NTB Scanpix
KVINNER OG SEX: Emily Watson spiller i BBC-serien «Apple Tree Yard». Der blir hun voldtatt, og der har hun dampende, erotisk sex. Foto: Ken McKay/ NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Emily Watson (50) har tidligere rost BBC-serien fordi den viser at også eldre kvinner har et sexliv. Nå forteller hun The Mirror hvordan det var å spille en kvinne som blir voldtatt.

Serien «Apple Tree Yard» hadde premiere på BBC denne helga. Det er en dampende, psykologisk thriller der en vitenskapskvinne ender opp i en ødeleggende og kompromitterende løgn.

Emily Watson spiller hovedrollen, Dr. Yvonne Carmichael. Hun har en fantastisk karriere, et vakkert hjem og en kjærlig familie. Men alt er ikke så bra som det ser ut til. Når hun blir oppsøkt av en karismatisk fremmed mann, tar hun risikoer hun aldri hadde drømt om å ta.

BBC skriver på sine nettsider at Yvonne ender i en altoppslukende, lidenskapelig affære. Men hvem er denne fremmede? Denne Mark Costely, spilt av Ben Chaplin?

Mentalt vanskelig

Allerede i første episode blir Yvonne Carmichael brutalt voldtatt. Av en kollega. Ikke av den fremmede.

- Mellom opptakene spilte jeg Candy Crush og klarte å slappe av, sier Watson til The Mirror og legger til at det var den mentale biten som kom etterpå, som var vanskelig.

Ifølge regissør Jessica Hobbs, var voldtektsscenen laget etter at voldtektsofre hadde delt sine erfaringer med dem, for å gjøre scenen så virkelig som mulig, skriver The Telegraph.

- Det var en ekstremt vanskelig dag på jobben for oss alle. Vi ville det skulle føles virkelig for seerne, sier Watson til The Mirror.

Hun legger til at hun i ettertid har følt seg traumatisert av voldtektsscenen. At hun begynte å tenke på de kvinnene har opplevd å bli voldtatt i virkeligheten.

Dampende sex

Men det finnes også dampende sexscener i serien. Scener som ikke har noe med voldtekten å gjøre.

Yvonne, denne kontrollerte kvinnen, nyter dyrisk sex med den fremmede Mark Costely. Og rødmer når hun kommer hjem og ser seg selv i speilet.

- Da jeg først leste manuset, tenkte «virkelig?» Jeg ble nervøs, sier Watson til The Independent.

Det forandret seg da hun møtte regissøren. Nå tenker hun at rollen kom på et tidspunkt i karrieren da det er færre og færre film- og tv-roller for kvinner på hennes alder.

- Serien handler om en voksen kvinne, med seksuelle lyster og et komplekst liv. Disse kvinnene er ikke ofte representert på skjermen, sier hun til The Independent.

Tid for kvinner

Serien er basert på en roman av Louise Doughty, og Watson er opptatt av debatten om hva slags serier som blir laget for tv.

- Det mest lojale tv-publikummet er kvinner, og de er interessert i å se kvinner som Yvonne, sier Watson og mener tida er kommet for seksuelle, mektige kvinner i femtiåra.

Emily Watson er særlig kjent for sin rolle i den danske filmen «Breaking the Waves» fra 1996.