Eminem vil legge opp

Etter flere år på topp på verdens hitlister ønsker Eminem å trekke seg tilbake. Nå vil han heller bygge opp andre artister.

LOS ANGELES (Dagbladet): Fredag har Eminem Norgespremiere med sin halvbiografiske film «8 Mile». Han har blitt et populærkulturelt fenomen, men det ser ut til at den mestselgende artisten i verden i fjor er i ferd med å trekke seg tilbake.

- Jeg kan ikke rappe for alltid, sa 30-åringen nylig i et intervju.

Han vil heller hjelpe nye artister inn i musikkindustrien. Første rapper ut er den kontroversielle newyorkeren Curtis Jackson (26) med det klingende artistnavnet «50 cents». Han vil bli den neste store rapperen, godt støttet av produsentlaget Eminem og Dr. Dre. Hans første album «Get Rich or Die Trying» vil komme ut i neste måned i USA, og låtene spilles allerede på radio og tv.

- Klar for baksetet

Denne nye rollen er den siste forandringen i karrieren til Marshall Mathers fra Detroit, som slo gjennom med «The Slim Shady LP» i 1999 og ble den nye stjernen på pophimmelen. Deretter tok han Hollywood med «8 Mile», som hittil har spilt inn over en milliard, og nå vil han satse på å bli musikkimpresario og produsent.

- Jeg ser fram til å ikke være frontfigur mer. Min plan nå er å innta baksetet, sier Eminem ifølge Los Angeles Times.

At han ikke stilte opp på American Music Awards natt til tirsdag norsk tid, tolkes som at rapperen mener alvor. Han vant for øvrig alle de fire kategoriene han var nominert i, og er ventet å gjøre det igjen ved Grammy-utdelingen i februar.

Ifølge Eminems bestemor, Betty Kresin, er familien førsteprioritet for Eminem om dagen. Han skal til og med ha flyttet sammen igjen med kvinnen han sang han ønsket «på bunnen av en innsjø», ekskona Kim Mathers. Sammen med den seks år gamle datteren Hailie Jade skal de to nå bo i Eminems luksusvilla i Auburn Hills utenfor Detroit.

- Marshall elsker Kim og Hailie. Han er en fantastisk far, og veldig familieorientert. Jeg er ikke overrasket over at han vil ha stabilitet i livet igjen, sa Kresin til New York Post nylig.

Image-problemer

Alt dette går på tvers av Eminems image, og det er kanskje derfor han ikke lenger utbroderer sitt liv foran tv-kameraer og på scenen. Selv om det kan se ut som om Eminem har ryddet opp i forholdet med sin ekskone, er det fortsatt problemer i forhold til hans mor, Debbie Mathers-Briggs.

- Jeg kunne ønske hun gikk på fjernsynet og sa en gang for alle at hun ikke har vært en god mor, framholder Kresin, som ønsker å hjelpe fansen med å forstå Eminems kompliserte bakgrunn.

BAKMANN: Rapperen Eminem er moden for å innta en mer tilbakelent rolle, og ønsker ikke lenger å være frontmann. Han skal også ha flyttet sammen igjen med sin ekskone Kim. - Han ønsker stabilitet igjen, sier bestemora.