Eminem

Marshall Bruce Mathers III. Født 17. oktober 1974 i Kansas City av en 17 år gammel mor. Faren så han aldri noe til. Mor og sønn lever på en spinkel amerikansk sosialtrygd. De er konstant på flyttefot mellom Kansas og Detroit.

Marshall bytter skoler fire ganger i året og er et konstant mobbeoffer. Som 15-åring får han så kraftig bank at han ligger i koma i ni dager. Det samme året stryker han til eksamen tre ganger. Marshall dropper ut av skolen. Mor er uten jobb. Hun har isteden utviklet en sans for bingo og piller. Dop og skyteepisoder er en del av hverdagen. Onkel Ronnie, som i sin tid hadde introdusert Marshall til hipphopp, tar livet sitt. Onkel Todd dreper svogeren sin.

Fra 16-årsalderen jobber Marshall som kokk på minstelønn. Sammen med ungdomskjæresten Kim får han datteren Hailie Jade i 1995, uten at han klarer å flykte fra den sosiale og økonomiske elendigheten. Så seint som før jul i 1997 jobber han på kjøkkenet hos restauranten Gilbert's Lounge i Detroit for 49 i timen.

Debutalbumet «Infinite» (1996) blir avvist av hipphoppundergrunnen i Detroit. Hvitingen blir bedt om å glemme hipphopp. Eminem føler derfor at det står om liv og død når han deltar i Rap Olympics i Los Angeles i oktober 1997. Han markerer seg med blendende friteknikk. Han rappet mer rytmisk, mer artikulert og med høyere tempo enn noen av konkurrentene, men må likevel nøye seg med en andreplass.

Men bare et par uker seinere kommer telefonen som endrer livet hans. Dr. Dre - rapplegende fra slutten av 80-tallet med NWA (Niggaz With Attitude), produsentgeni og gudfar for en hel sjanger på 90-tallet - har hørt nyss om Eminem etter rappolympiaden. Og dermed er det gjort. I løpet av 12 dager med ecstasy og intens låtskriving skaper de to «The Slim Shady Lp». Albumet blir øyeblikkelig en hit i USA når den kommer ut i februar 99.

Men det var først med fjorårets «The Marshall Mathers Lp» at Eminem fikk kritikerrespekt og verdensomspennende masseappell.

(sakset fra «Usminket og manipulerende helt» - Håkon Moslet 29.01.01