Kinovåren 2024:

Emma Stone (35) om heit rolle: - Ikke flau

«Dune: Part Two», «Poor Things» og «Håndtering av udøde» er bare noe av det vi har i vente i norske kinosaler de kommende månedene.

PRISVINNER: Greske Yorgos Lanthimos (50) er ansett som en av Europas mest spennende filmskapere. Nå er han igjen aktuell for norske kinogjengere med «Poor Things», med Emma Stone (bildet) i hovedrollen. Foto: Arthaus
PRISVINNER: Greske Yorgos Lanthimos (50) er ansett som en av Europas mest spennende filmskapere. Nå er han igjen aktuell for norske kinogjengere med «Poor Things», med Emma Stone (bildet) i hovedrollen. Foto: Arthaus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Festivalvinnere og påkostede storfilmer, gamle helter, svømmeskrekk og historier til ettertanke - nytt år bringer nye filmopplevelser, uavhengig av smak og interesse.

Et kjapt blikk på lista over kommende titler viser at det er mye å glede seg til. Her er noen utvalgte potensielle godbiter:

«Poor Things»

Kinopremiere: 12. januar

«Poor Things» er basert på en science fiction-roman der vi tas med til en surrealistisk utgave av Victoriatidens London omkring forrige århundreskifte. Emma Stone spiller Bella, et kvinnelig Frankensteins monster som er gjenopplivet av en vitenskapsmann (Willem Dafoe).

En dag rømmer Bella med en utsvevende advokat (Mark Ruffalo) og legger ut på en odyssé der hun lærer om livets gleder, sorger og seksuell frigjøring.

Sistnevnte resulterer i noen heftige sexscener som har vekket reaksjoner.

- Bella er ikke flau over noe av dette. Hvorfor skal jeg være det, sa Stone i et videointervju med VG da hun ble spurt om hvordan det var å spille inn intime, lettkledde scener.

- Det føles enten morsomt eller klinisk, og at det fremmer karakterens historie. Jeg ville aldri spilt i noe hvor poenget er at det bare skal være sexy. Det appellerer ikke til meg.

THE FAVOURITE: Emma Stone og Olivia Colman. Sistnevte vant Oscar for beste hovedrolle. Foto: NTB
THE FAVOURITE: Emma Stone og Olivia Colman. Sistnevte vant Oscar for beste hovedrolle. Foto: NTB Vis mer

Stone har tidligere jobbet med regissøren Lanthimos i «The Favourite» fra 2018, der hun spiller en ung kvinne som vil få innpass hos den engelske dronningen Anne, og innleder et forhold til henne. Der gjorde Stone sine første nakenscener sammen med Olivia Colman.

- Det var gøy å få ha sex med Olivia Colman. Vi øvde i tre måneder og gjorde masse greier som gjorde oss flaue, sier hun til svenske Expressen.

HYLLET: «Poor Things» er blitt beskrevet som en gotisk komedie og snappet med seg den prestisjetunge Gulløven under filmfestivalen i Venezia. Foto: 20th Century Studios
HYLLET: «Poor Things» er blitt beskrevet som en gotisk komedie og snappet med seg den prestisjetunge Gulløven under filmfestivalen i Venezia. Foto: 20th Century Studios Vis mer

«Poor Things» høstet lovord fra filmkritikerne under filmfestivalen i Venezia der den stakk av med Gulløven. Filmpolitiets egen gudfar, Birger Vestmo, mener den har så mange unike kvaliteter at den «blander seg inn i diskusjonen om å være en av årets beste filmer».

«How To Have Sex»

Kinopremiere: 19. januar

Hvis man dømmer bare etter tittelen, så kan «How To Have Sex» kjapt havne i kategoribeskrivelsen «platte, romantiske tenåringskomedier med mye kropp og nada innhold».

I dette tilfellet kunne det ikke vært lenger unna sannheten.

Vi er flue på veggen da Tara, Skye og Em reiser på pakketur til solfylte Kreta. Et av målene er at Tara (Mia McKenna-Bruce) skal ha sex for første gang, og tenåringene er fast bestemt på at dette skal bli tidenes sommer.

Men når de treffer en festglad gjeng som har inntatt hotellets nabobalkong, tar ferien deres en uventet og mørk vending.

I et intervju med The Guardian snakket McKenna-Bruce (26) blant annet om filmens alvorlige tematikk knyttet til samtykke.

- Det er hennes første gang. Hun stiller spørsmål ved om det er slik det skal være. Hun har ingenting å sammenlikne med.

COMING OF AGE: «How To Have Sex» er skrevet og regissert av debutanten Molly Manning Walker (30). Kritikerne har særlig trukket frem McKenna-Bruce (bildet) i rollen som Tara. Foto: Arthaus
COMING OF AGE: «How To Have Sex» er skrevet og regissert av debutanten Molly Manning Walker (30). Kritikerne har særlig trukket frem McKenna-Bruce (bildet) i rollen som Tara. Foto: Arthaus Vis mer

McKenna-Bride beskriver seksuell debut som et emosjonelt minefelt.

- Mange kan oppleve at den første gangen ikke føles så bra. Men uten erfaring eller folk å henvende seg til, er det vanskelig å vite. Jeg håper denne filmen kan være et referansepunkt.

«Argylle»

Kinopremiere: 2. februar

Spion-sjangeren er like innholdsrik som den er variert. Og selv om det kan virke som om tegneserie-superhelter har lagt beslag på actionfilmene det siste tiåret, får vi heldigvis stadige påminnelser om at det fortsatt er mye gull å hente hos hemmelige agenter.

Elly (Bryce Dallas Howard) er en bestselgende spionromanforfatter som lever et tilbaketrukket liv med katten sin. Så begynner de fiktive historiene hennes om den hemmelige agenten Argylle (Henry Cavill) å speile de hemmelige handlingene til en reell spionreaksjon.

«Kingsman»-regissør Matthew Vaughn har selv omtalt filmen som en hyllest til åttitallsfilmer som «Die Hard» og «Dødelig våpen». Han har avslørt at han ga rollen til Caville fordi han var «født til å spille James Bond».

AGENT OG DANSEKONGE: «Argylle» byr på scener du garantert har til gode å se i noen James Bond-film. Foto: Apple Studios
AGENT OG DANSEKONGE: «Argylle» byr på scener du garantert har til gode å se i noen James Bond-film. Foto: Apple Studios Vis mer

På spørsmål fra Total Film om «Argylle» kan stikke kjepper i hjulene for en eventuell Bond-opptreden, har Caville svart følgende:

- Det er en morsom karakter. Hvorvidt jeg er utelukket eller ei fra å spille Bond som følge av dette, er opp til produsentene Barbara Broccoli og Michael G. Wilson å bestemme.

«Håndtering av udøde»

Kinopremiere: 9. februar

I 2004 debuterte den svenske forfatteren John Ajvide Lindqvist med et brak med «La den rette komme inn», en ukonvensjonell vampyrroman som er blitt filmatisert to ganger.

Året etter fulgte han opp med nok en annerledes skrekkhistorie - «Håndtering av udøde». Nesten tjue år seinere er det omsider duket for filmversjonen, og det knyttes store forventninger til Thea Hvistendahls (35) spillefilmdebut.

Vi befinner oss i Oslo en varm sommerdag da de døde plutselig våkner. Tre sorgtyngede familier opplever plutselig at deres kjære vender tilbake til livet. Men hvem er de, og hva er det de vil?

«Håndtering av udøde» er blitt beskrevet som en «magisk realistisk kjærlighetshistorie om å akseptere det vi ikke kan kontrollere». I hovedrollene finner vi Gullpalme-vinneren Renate Reinsve («Verdens verste menneske»), i tillegg til Anders Danielsen Lie, Bjørn Sundquist og Bente Børsum.

«All of Us Strangers»

Kinopremiere: 16. februar

Dette er noe så sjeldent som en skeiv spøkelseshistorie, der stikkordene er kjærlighet, traumer og aksept. «All of Us Strangers» ble en av fjorårets mest kritikerroste, hyllet for blant annet sitt universelle tema, strålende skuespill og stemningsfulle atmosfære.

Adam (Andrew Scott) hjemsøkes av barndomsminner og sorgen over foreldrene som ble drept i en bilulykke da han var tolv år gammel. Så en dag reiser han tilbake til barndomshjemmet.

Han blir sjokkert da han oppdager at foreldrene fremdeles bor der, slik de gjorde den dagen de døde 30 år tidligere.

Dette skjer samtidig som Adam begynner date den mystiske naboen Harry (Paul Mescal).

I et intervju med Screen Daily kommenterer Andrew Scott - som selv har vært åpent homofil i over et tiår - det økende kravet fra flere i bransjen om homofile skuespillere i homofile roller.

GLEDELIG JUL: Tenk at du reiser hjem til barndomshjemmet ditt der du ikke har vært på mange år. Se for deg at foreldrene dine er der fremdeles, selv om de for lengst er døde. Foto: Searchlight Pictures
GLEDELIG JUL: Tenk at du reiser hjem til barndomshjemmet ditt der du ikke har vært på mange år. Se for deg at foreldrene dine er der fremdeles, selv om de for lengst er døde. Foto: Searchlight Pictures Vis mer

- Jeg husker jeg vokste opp og tenkte at aldri ville få sjansen til å spille hovedroller på kino. Og jeg er begeistret for at det har endret seg, innleder han.

- Jeg liker ikke tanken om at jeg skal utelukkes fra roller basert på egen seksualitet - du spiller ikke bare «homofil», du spiller egenskapene til karakteren. Jeg vil ikke ha et totalitært regime - vi må se på hver enkelt historie vi forteller og hva som blir riktig for den.

«May December»

Kinopremiere: 23. februar

I 1997 ble den da 34 år gamle gifte firebarnsmora og læreren Mary Kay Letourneau dømt til seks måneders fengsel for å ha voldtatt sin 12 år gamle elev, Vili Fualaau.

Retten nedsatte forbud mot at hun fikk møte ham igjen. Men da hun slapp ut av fengsel, ble hun gravid med Fualaau. Dermed ble hun dømt til nye sju år i fengslet.

GIFTET SEG: I 2005 giftet paret seg, i en sak som fikk mye oppmerksomhet i USA. Foto: NTB scanpix
GIFTET SEG: I 2005 giftet paret seg, i en sak som fikk mye oppmerksomhet i USA. Foto: NTB scanpix Vis mer

Paret fikk to barn i løpet av denne perioden og giftet seg så i 2005. Paret skilte seg i 2019, et år før Letournea døde av kreft.

Det psykologiske dramaet «May December» er løselig basert på historien om Letourneau. Der møter vi Gracie (Julianne Moore) som lever et tilsynelatende problemfritt forstadsliv med sin tidligere elev, Joe (Charles Melton).

Nå ønsker Hollywood å lage film om den kontroversielle historien, og filmstjerna Elizabeth (Natalie Portman) besøker familien for å gjøre research til hovedrollen som Gracie.

Men det skal vise seg at den perfekte fasaden har flere sprekker enn det først kan virke som.

«Night Swim»

Kinopremiere: 23. februar

Akkurat da du trodde at det i det minste var trygt å stupe ut i svømmebassenget, forsøker «Night Swim» etter beste evne å jage deg opp på tørt land igjen.

Når det kommer til nyere skrekkfilm, er det få som har satt større preg på sjangeren enn horrorgigantene James Wan og Jason Blum. Merittlista deres omfatter blant annet de uhyggelige filmseriene «Saw», «Insidious» og «The Conjuring».

Dette skulle være nok til å gi deg visse hint om hva du har i vente dersom du våger deg inn i kinosalens mørke for å se «Night Swim».

Historien følger en familie som flytter inn i et nytt hus. Det er imidlertid ikke loftet eller kjelleren som huser onde krefter. I stedet er det det forlokkende svømmebassenget i hagen som skaper et sant mareritt for alle som tar seg en dukkert.

SKREKK: Det gjenstår å se om «Night Swim» vil gjøre det samme for svømmebassenget som «Psycho» og «Haisommer» gjorde for henholdsvis dusjen og havet. Foto: Universal Studios
SKREKK: Det gjenstår å se om «Night Swim» vil gjøre det samme for svømmebassenget som «Psycho» og «Haisommer» gjorde for henholdsvis dusjen og havet. Foto: Universal Studios Vis mer

Hovedrolleinnehaver Kerry Condon - som ble hyllet for innsatsen i «The Banshees of Inisherin» - sier til BloodyDisgusting at hun vil heller spille i skrekkfilmer enn å faktisk se dem.

- Jeg liker ikke å være redd. Jeg bor alene, jeg vil ikke gå på toalettet midt på natta og si: «Herregud, er det noen i hagen min?».

«Dune: Part Two»

Kinopremiere: 28. februar

Da det ambisiøse science fiction-eposet «Dune» kom på kino i 2021, hadde fansen ventet spent i flere år. Frank Herberts banebrytende og sterkt influerende roman fra 1965 hadde aldri kommet til sin rett på filmlerretet.

Både publikum og kritikere var enige om at Denis Villeneuve («Arrival», «Sicario») hadde levert en filmbegivenhet av de sjeldne. Dagbladets anmelder kalte «Dune» en «utsøkt dyster feberdrøm» og trillet terningkast fem.

«Dune: Part Two» er basert på den andre halvdelen av Herberts roman. Vi følger Paul Atreides (Timothée Chalamet) som forsøker å forhindre en fryktelig framtid som bare han kan forutse.

Opprinnelig skulle «Dune: Part Two» hatt kinopremiere 2. november i fjor, men ble besluttet utsatt til i år som følge av den omfattende bransjestreiken i Hollywood. Nå er partene for lengst blitt enige og alt skulle være klart for en episk kinoopplevelse.

«Kung Fu Panda 4»

Kinopremiere: 15. mars

På samme måte som at det en gang var utenkelig at skilpadder kunne vær fryktløse ninjaer, var det nok ikke så mange som hadde sett for seg den godmodige, svart-hvite WWF-maskoten som en slags pelskledd versjon av kampsport-legenden Bruce Lee.

Det endret seg over natta i 2008 med den gigantiske animasjonssuksessen «Kung Fu Panda».

16 år og to oppfølgere seinere er det duket for et nytt kapitel i sagaen. I den første filmen siden 2016, blir Po spurt om å bli den nye spirituelle lederen av Fredens dal. Dermed må han finne en ny dragekriger i sitt sted.

Samtidig gjør den onde The Chameleon sin entré. Ved å absorbere andre kung fu-krigeres evner, utgjør hun en formidabel motstander. Som om det ikke var nok, tilkaller hun en gammel fiende av Po fra det hinsidige.

«Ghostbusters: Frozen Empire»

Kinopremiere: 29. mars

1984 må trygt kunne kalles et legendarisk filmår når det gjelder eviggrønne blockbustere. «Terminator», «Beverly Hills Purk», «Indiana Jones og de fordømtes tempel», «Karate Kid», «Footloose», «Gremlins» og «Politiskolen», bare for å nevne noen.

Dette var også året da en gjeng unge forskere innen parapsykologiske fenomener gikk sammen om å starte en virksomhet du kunne ringe til hvis du sleit med gjenferd og andre åndevesener.

«Ghostbusters» ble en gigantisk publikums- og kritikersuksess, og et fenomen som lever i beste velgående. I 2021 kom «Ghostbusters: Afterlife» som tok opp tråden fra den første filmen, og nå er det altså duket for et nytt kapitel.

I «Ghostbusters: Frozen Empire» går ferden tilbake til den ikoniske brannstasjonen i New York. Når en eldgammel, ond kraft vekkes til live, må gamle og nye spøkelsesjegere slå seg sammen for å sikre vår fortsatte eksistens.

«Godzilla x Kong: The New Empire»

Kinopremiere: 12. april

I 1933 var kinopublikum verden vitne til det ikoniske øyeblikket da en overdimensjonert gorilla tok seg til toppen av Empire State Building med den skrikende Fay Wray i ene neven.

21 år seinere var det duket for det første møtet med en mutert japansk gigantøgle, utstyrt med radioaktiv ånde, kort lunte og forkjærlighet for rasering av storbyer.

Når det kommer til ikoniske filmmonstre, er det få som er i nærheten av å kunne måle seg med King Kong og Godzilla. Hver for seg har de to titanene spilt hovedrollen i tallrike filmer, før «Godzilla» (2014) og «Kong: Skull Island» (2017) stålsatte oss for tidenes basketak i «Godzilla vs. Kong» (2021).

I år bærer det atter tilbake til et univers der jorda rommer gigantiske skapninger. Denne gang står Kong og Godzilla en ny allmektig fare som truer både deres og menneskehetens eksistens.

Kinosommeren byr på flere storslåtte, actionfylte og spesialeffektmettede filmer som kommer best til sin rett med popkornbøtta trygt plassert i fanget. Det er lov å håpe at «Godzilla x Kong: The New Empire» blir den ideelle oppvarminga.