Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Emmylou tom for nye sanger

- Jeg vet ikke om jeg har flere sanger på lager nå. Jeg vet oppriktig ikke om jeg kan skrive flere, sier Emmylou Harris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emmylou Harris' stemme på telefon er for sår til at hun koketterer. Hun har lagt all sin energi i plata «Red Dirt Girl». 15. november synger Emmylou Harris på Rockefeller i Oslo. Ikke mye er mer country enn Norge, og det har 52-åringen fra Birmingham, Alabama, oppdaget. Hun har opptrådt her jevnlig gjennom sin 30-årige karriere.

Sjangerbrytninger har alltid vært et varemerke for henne, og med en tittel som «Red Dirt Girl» skulle man kanskje tro at veteranen er tilbake til de gamle cowgirl-idealer som framkaller tårer i de innerste kroker av Nashville. Men Emmylou er tro mot sin uforutsigbarhet, og contry-rock-pop-bluegrass-folk-linjene som passer og ikke passer i alle båser.

Albumet er hennes første soloplate siden storsuksessen «Wrecking Ball» fra 1995.

Skremmende

- Den største og egentlig den eneste utfordringer har vært å skrive sangene. Å skrive sanger er en mystisk prosess. Og denne gangen har det vært veldig vanskelig. Det er ikke som folk sier, at å skrive sanger er som å sykle. Hvis du først har lært det, vil du alltid kunne gjøre det igjen. Det gjelder ikke for meg i alle fall. De siste åra har jeg også skiftet både band, plateselskap og management, så jeg mistet mye trygghet der.

- Den første sangen jeg forsøkte å skrive til «Red Dirt Girl» ble mislykket. Selv om vi gjorde den ferdig i studio. Da måtte jeg begynne å tenke: «Kanskje vil jeg mislykkes.» Det var skremmende. Jeg tømte meg helt for energi.

Skriver hjemme

- Og i tillegg opplevde du kanskje press fordi du hadde solgt mye av «Wrecking Ball»? (10000 solgte i Norge).

- Absolutt. Men samtidig kommer det på pluss-sida. Det presset meg til å skrive også.

- Hvor foretrekker du å skrive sangene dine?

- De aller fleste skriver jeg hjemme, i et rom med store vinduer med utsikt til vakre trær. Der har jeg alle gitarene mine og der er det rett og slett koselig, sier Harris.

- Jeg har heldigvis utviklet et godt øre for hva en god sang er. Om det er hjerte og sannhet i den. Og sangene synes å komme til meg, uten at jeg kan forklare det nærmere. Men jeg nesten ingen andre interesser utenom musikken. Alle vennene mine er musikere eller låtskrivere, og jeg får mye inspirasjon og innspill derfra, sier Emmylou på telefon fra Danmark.

<B>TIL NORGE:</B> 15. november opptrer Emmylou Harris på Rockefeller.