Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Emo-vold kan også skje i Norge

16-åring slått ned i Ålesund.

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no om voldsbølgen som ryster Mexico. 8. mars i år var over 800 mennesker ute i byen Queretaro for å jule opp fans av musikksjangeren emo, og seinere har liknende episoder vært rapportert fra Mexico City og flere andre mindre meksikanske byer.

Men også i Norge har det vært voldsepisoder med emo-ungdom som ofre. I januar ble en 16-åring overfalt på kjøpesenteret Moa i Ålesund - med forstuet kjeve, to sting i bakhodet og en hjernerystelse som konsekvens.

Overfallet var blant annet et resultat av en dyp konflikt mellom to subkulturer.

- Jeg har blitt ropt etter, gjort narr av og fått beskjed på nettet om at jeg er en blodsuger som ikke fortjener å leve. Det er litt ekkelt, sier Charlotte Holvik (16) - en venninne av offeret, som også tilhører emo-miljøet i Ålesund - til Dagbladet.no.

Drapstruet på Nettby

Voldsofferet selv har skværet opp med overfallsmennene, og ønsker ikke å la seg intervjue av Dagbladet.no nå.

Lokalmedia har tidligere meldt at overgriperne tilhører en rivaliserende subkultur bestående av ungdommer som henter inspirasjon fra amerikansk hip hop.

Etter at overfallet ble kjent i mediene, tok emo-gjengen kraftig igjen via nettsamfunnet Nettby. De to siktede ble direkte drapstruet:

VOLDSOMT I MEXICO: Myndighetene i Mexico City innkalte til møte for å få slutt på volden mot emo-ungdommen. Her er en representant for subkulturen. Foto: SCANPIX/AP
VOLDSOMT I MEXICO: Myndighetene i Mexico City innkalte til møte for å få slutt på volden mot emo-ungdommen. Her er en representant for subkulturen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

«Å komme på Moa no e å be om en sakte død. Sånn emo-style», var det blant annet én som skrev ifølge lokalavisa Sunnmørsposten.

- Lavere mental alder

Musikksjangeren emo defineres av følelsesladde tekster over en sammenblanding av harde gitarriff og roligere partier. Subkulturen som har oppstått i kjølvannet av musikken, karakteriseres ofte av tenåringer med mye svart sminke, svarte klær og lang lugg.

Stereotypisk fremstilles emo-ungdommen som depressive og suicidale selvskadere med en hang til overfølsom musikk.

- Det farlige er at de skaper seg nettverk og «vennskap» på nettet med folk de ikke kjenner og disse alliansene følger en ut i hverdagen. Det forventes at du skal være gangsta også i skolegården og du må stå for det du skrev på nettet, sier politibetjent Aril Helland ved Ålesund politistasjon til Sunnmørsposten.

Ifølge politiet består «gangsta»-kulturen i Ålesund av 17-18-åringer som henger sammen med yngre gutter. Det gjør de fordi de har en lavere mental alder enn jevnaldrende.

- Det ser en på hvordan de klarer seg på skolen og oppfører seg ellers, sier Helland.

Sosser verst

image: - Emo-vold kan også skje i Norge

Charlotte Holvik er elev ved Kolvikbakken ungdomsskole i Ålesund. Hun definerer seg ikke som emo selv, men er en av drøyt tjue ved skolen som har fått dette stemplet på bakgrunn av klesstil og musikksmak.

- Jeg er ikke redd, akkurat, men det er ikke noe gøy å lese om det som skjer i Mexico. Det er ikke helt utenkelig at noe liknende kan skje i Norge også, under gitte omstendigheter, sier hun til Dagbladet.no.

Holvik forteller at det er sosser og wannabe-gangstere som er verst til å plage.

- De liker ikke at vi skiller oss ut på en positiv måte. For meg handler emo om å få lov til å være seg selv - og jeg skjønner ikke at noen klarer å hisse seg opp over det, sier hun.

Reaksjon på økte krav

Viggo Vestel , forsker ved NOVA, har tidligere uttalt til Aftenposten at emo-kulturens dyrking av det negative kanskje kan virke provoserende på noen.

- At ungdom er deprimerte, er et fenomen som kommer igjen og igjen. Her i Norge hadde vi jo bohemene Hans Jæger og Christian Krohg. Jæger skrev jo trilogien \'syk kjærlihet\' (sic) som handlet mye om å være deppa og ulykkelig forelsket, noe som kan appellere til ulike generasjoner. På 80-tallet ble New Order og Joy Division kalt depperock. Joy Division-vokalisten Ian Curtis tok livet av seg, og det hadde utvilsomt en viss appell. Hele rocken handler om å være ekstrem, å uttrykke følelser på en litt ekstrem måte. Kanskje emoene gjør det på en annen måte, men det vet jeg ikke nok om.

Vestel tror emo-kulturens appell kan være en reaksjon på vårt samfunns knallharde krav til å framstå som vellykkede.

- Det kom vel akkurat en film som hadde litt av samme utgangspunktet, «Kunsten å tenke negativt». Begge deler er kanskje et uttrykk for at man er litt lei av den fasaden, at man skal smile og synes at alt er så fint hele tiden, sier forskeren.

OGSÅ I NORGE: Konfrontasjoner mellom emokids og hip hop-fans har det også vært flere eksempler på i Ålesund, forteller 16-åringen Charlotte Holvik.
VOLD PÅ KJØPESENTER: Resultatet av basketaket var at 16-åringen fikk forstuet kjeve, to sting i bakhodet og en hjernerystelse. Også en annen ungdom ble skadet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media