Emojiene på museum i New York

Stiller ut 176 originale emoji-tegn.

BETRAKTER: En ung kvinne besøker utstillingen   Museum of Modern Art i New York. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AFP/Scanpix
BETRAKTER: En ung kvinne besøker utstillingen   Museum of Modern Art i New York. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AFP/ScanpixVis mer

Anerkjente New Yorks museum for moderne kunst stiller ut 176 originale emoji-tegn.

Enten du irriterer eller gleder deg over smilefjes, vokser kommunikasjon med emojier raskt.

Digital tegnspråk

De rundt 1800 emojitegnene dekker alt fra følelser til mat, og er en integrert del av smarttelefonkulturen.

Museum for moderne kunst i New York, som er hjem til verker av Andy Warhol og Pablo Picasso, stiller ut 176 originale emojier som la grunnlaget for det digitale tegnspråket.

Shigetaka Kurita, mannen bak tegnene, er fortsatt overrasket over suksessen, men mener at han har dekket et åpenbart behov.

KUNST: kommunikasjonssymbolene vi bruker på telefonen er blitt kunst på Museum of Modern.
KUNST: kommunikasjonssymbolene vi bruker på telefonen er blitt kunst på Museum of Modern. Vis mer

- Det var ikke bare japanere som følte at det manglet noe når de utvekslet tekstmeldinger, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Info og symboler

Kurita forteller han var inspirert av Japans populære tegneserier og landets skriftsystem som bruker to sett fonetiske bokstaver blandet med kinesiske tegn.

Han eksperimenterte med hvordan han kunne gjøre informasjon, som værmeldinger, mer tilgjengelig på små skjermer ved å bruke symboler som sol og paraply.

Kurita laget sin første versjon av smilefjeset i 1999, som fortsatt er populær, men den mest brukte er emojien som viser et ansikt med gledestårer. Den ble kåret til årets ord av Oxford-ordboka i 2015.

VEGG MED SYMBOLER: Emojier i New York.
VEGG MED SYMBOLER: Emojier i New York. Vis mer

92 prosent

Det er estimert at 92 prosent av dem som lever et nettliv benytter seg av emojier, ifølge en rapport om emojier i 2015 utgitt av en digitalt markedsføringsfirma.

- Med et hjerte kan ikke teksten være negativ, uansett hva teksten sier, mener Kurita.

(NTB)