Debatt: Vindkraftverk

Empatitrening for lederskribenter

Lat som dere bor i et kystsamfunn med 5000 andre.

UFLAKS: Frøya har nettopp hatt folkeavstemning der nesten 80 prosent sa blankt nei til å bli rasert, eller ofret, til beste for hele verdens behov for vindkraft. Uflaks for Frøya at det blåser der!, skriver innsenderen. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
UFLAKS: Frøya har nettopp hatt folkeavstemning der nesten 80 prosent sa blankt nei til å bli rasert, eller ofret, til beste for hele verdens behov for vindkraft. Uflaks for Frøya at det blåser der!, skriver innsenderen. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Du kjøper Dagbla´ på butikken og leser at Norge må ofre «litt» natur for å redde miljøet. Den lille biten natur som kan ofres er øya Frøya på Trøndelagskysten. Kalde menn vil komme med bulldosere og kraner. Fram til hver av de 14 enorme vindturbinene på 180 meter vil Trønderenergi sprenge ut asfaltveier som er 10 meter brede og 800 meter lange. Hver vindturbin krever et inngjerdet sikkerhetsområde som en halv fotballbane. Der kan ansatte gå og plukke opp død havørn, rype og mange andre fuglearter. Veldig miljøvennlig.

Det tok en stund før du og de andre som bodde på øya skjønte at dere var lurt. Vindkraften var jo pakket inn i begreper som «ren og fornybar energi». Men vindkraften er ikke ren når den forårsaker dype og langvarige sår i naturen. Det var opprinnelig søkt konsesjon for flere, men lavere, vindturbiner. Etterpå kunne mye endres av utbygger, uten at kommunen hadde noe å si. Trønderenergi pleier å gjøre det slik, har vi forstått.

Øya som ifølge lederskribenten kan ofres, må imøtese en helt annen framtid. Støyen fra vindturbinene, en dyp rumling, anses som det verste. Men også de gjentatte svisj-lydene fra rotorbladene høres godt. Det blir som å bo i et tivoli, propellbladene har lysende felt slik at fly og alle andre kan se dem, natt og dag. Landskapet er lavt, høyeste fjelltopp 76 meter.

Et lite kommunesamfunn, som mange andre, på 151,9 km². Folk lever av vanlige ting, inkludert, fiske, oppdrett og jordbruk. Fredelig, bortsett fra unggutter som råner bilene sine og sauer som breker.

Vet du hvem som eier utbyggeren, Trønderenergi? Fullt av kommuner i Trøndelag, som nærmest har latt en av sine egne i stikken! Endelig har Frøya skjønt hva som vil ramme dem. Øya har nettopp hatt folkeavstemning og nesten 80 prosent av befolkningen sa blankt nei til å bli rasert. Eller ofret, til beste for hele verdens behov for vindkraft. Uflaks for Frøya at det blåser der!

Sett at alle, eller mange nok, av TrønderEnergis eiere tok seg en prat ganske snart? Det er jo generalforsamling i selskapet allerede 13 mai. Der kunne de gi hverandre hendene og bli enige om at den konsesjonen for utbygging på Frøya – den kaster vi vel i do? Greit nok å herje med uberørt natur, men på Frøya bor det 5000 mennesker! Da ville flaggene gå til værs på Frøya og henge til 17. mai. Minst.

Det eneste problemet er mannen fra Frp som styrer olje og energidepartementet, Kjell-Børge Freiberg. Han som med viktig mine, traver rundt og gjentar: - Konsesjonen ligger fast! Vel, den ligger ikke veldig fast hvis selskapets eiere takker nei. Men hva med alle investeringene som er gjort? Vindturbiner med tilhørende propeller og utstyr kan sikkert selges dyrt til utlendinger. Visste du forresten at rike tyske leger gjennom sitt pensjonsfond har kjøpt vindkraft i Troms? Og at vindkraften til Trønderenergi eies av Stadtwerke München med 70 prosents andel?

Til lederskribenter i Oslo vil jeg avslutningsvis si: Virkeligheten overgår alt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.